Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jan Bohman: "Falu kommun slår undan benen för Borlänge i högskolefrågan"

Falun utlovar att ”på alla tillgängliga sätt och med största möjliga kraft stödja högskolans utveckling i Falun”konstaterar Jan Bohman (S).

"Är detta schysst samverkan?" frågar S-kommunalråd Jan Bohman och kommundirektör Åsa Granat i ett öppet brev till S-kommunalråden Susanne Norberg och Jonny Gahnshag och kommundirektör Dan Nygren i Falun.

Falun har enligt egen utsago valt att inte ta ställning i frågan om Högskolan Dalarnas placering men nu råder det ingen tvekan länge, understryker Jan Bohman och Åsa Granat.

LÄS MER: "Tappar vi högskolan blir vi återigen bruksorten"

–Falun tar inte bara ställning – för oss känns det som om ni jobbar aktivt för att högskolan ska lämna Borlänge. I ett läge där vi jobbat gemensamt för en bredare regional förankring av Högskolan Dalarna – och där många kommuner i Dalarna jobbar för att få del av högskolans verksamhet så väljer Falu kommun alltså att gå ut och slå undan benen för Borlänge i frågan.

–Vi finner det anmärkningsvärt, och är mycket förvånade över, att Falun väljer att gå ut stenhårt med ett säljmaterial som bland annat fastslår att högskolefrågan vid en lokalisering i Falun kommer att ges högsta prioritet, detaljplaner tas fram gratis, studentbostäder ska byggas så att det ”svarar mot det bestånd Tunabyggen har idag” lokaler för företag ska etableras, samverkan med Centrala Stadsrum inledas, kommunen ska medverka till ökade kontaktytor mellan högskolan och lokala näringslivet i Falun, kollektivtrafiken eventuellt förbättras.

Falun utlovar att ”på alla tillgängliga sätt och med största möjliga kraft stödja högskolans utveckling i Falun”. Vidare utlovas att ”högskolefrågorna kommer att ha högsta prioritet inom kommunen…” konstaterar Jan Bohman och Åsa Granat.

–Hur skulle ni reagerat om situationen skulle varit den omvända? Vi har full förståelse för att ni har i uppgift att ta fram ett lokalprogram. Men ert val att agera på det här sättet gör oss faktiskt djupt besvikna och mycket oroliga för vår framtida samverkan.

Jan Bohman och Åsa Granat avslutar med att föreslå en ytterligare utredning.

–Vi tänker att det måste ligga i allas intresse – inte minst för Falun, Borlänge och högskolan - att få båda lokaliseringsalternativen sakligt och jämbördigt beskrivna. Efter ert agerande föreligger ingen sådan jämbördighet.

De föreslår därför att Falun och Borlänge gemensamt tar fram ett förslag om vad fortsatt lokalisering i båda städerna innebär.

–Frågan om Falun-Borlänge som gemensam tillväxtmotor i Dalarna är viktig, och därför är det av största vikt att vi tar fram ett material som omfattar båda städerna.Vi ser fram emot ett gemensamt arbete och är beredda att påbörja detta omgående.