Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jan Sundqvist om KD:s uppgifter


"Katastrofala siffror" säger Maria Fälth (KD) som slår fast att arbetslösheten hos utrikesfödda i Falun och Dalarna ökar med 14,7 procent. Och hos utrikesfödda kvinnor ännu mer: med 25 procent, säger hon.
- Inte en siffra rätt, säger Jan Sundqvist, utredare vid arbetsförmedlingen i Dalarna.

Katarina Gustavsson, kristdemokrat i Falun, höll i presskonferensen där även Marita Fälth, förbundsordförande för KD-kvinnorna i riket och Lars-Axel Nordell, KD-riksdagsledamot medverkade. I samband med ett förslag om ett tehus för kvinnor med invandrarbakgrund presenterade gruppen också arbetslöshetsstatistik, både muntligt och skriftligt i ett pressmeddelande där de bjöd in till mötet.
Så skriver KD i pressmeddelandet: "I Dalarna och Falun ökar arbetslösheten hos utrikesfödda med 14,7 procent. Katastrofala siffror som talar sitt eget språk, poängterar Maria Fälth. Arbetslösheten hos utrikesfödda kvinnor ökar till en ännu högre siffra, runt 25 procent, medan männens arbetslöshet ökar med 7 procent."
Jan Sundqvist konstaterar att KD inte prickat in en enda siffra korrekt.

Samma nivå


Eftersom gruppen utrikesfödda har ökat i länet så ligger arbetslösheten på samma nivå som tidigare.
Hela gruppen arbetslösa utrikesfödda i länet 16-64 år ökade från 1788 till 1879 personer från juli i fjol till juli i år.
Det innebär att arbetslösheten bland utrikesfödda män och kvinnor var elva procent i juli i år, samma andel som i fjol, betonar han.
Och antal utrikesfödda som fått jobb i Dalarna samma period ökade från 167 personer i fjol till 191 personer i år.
- Det är alltså 14 procent fler utrikesfödda i länet som fått jobb om man jämför juli i år med juli i fjol.
Sundqvist har också tittat på nyckeltalsberäkniningar för hela landet när det gäller nyanlända utomeuropeiskt födda som fått jobb och räknat in dem som kom till Sverige och Dalarna från sista december 2009 och under 2010 och kollat hur många som fått jobb under 2010.
- I Stockholm fick 35,9 procent jobb - mer än en tredjedel - och i Dalarna 29,1 procent - nästan en tredjedel av de nyanlända. Här ligger Dalarna väldigt bra till i statistiken.
Gruppen nyanlända som ingår i statistiken är de som har uppehålls- och arbetstillstånd.

KRISTINA VAHLBERG
023-475 61
kristina.vahlberg@daladem.se