Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jan Tollsten om sitt livslånga kall

I helgen sammanträder S:t Georgs scoutgillen i Falun. Sammanlagt omfattar organisationen drygt tusen vuxna scouter i hela landet.
- Det är ett årsmöte helt enkelt. Vi ska välja en ny styrelse.

I senaste numret av Gille-scouternas medlemsblad berättar före detta stats-minister Ingvar Carlsson om sin tid i rörelsen. Det var här han upptäckte glädjen i att vara ledare. ”Viktigast av allt är ändå att det var på ett gemensamt möte mellan flick- och pojkscouter som jag träffade min blivande fru. Vi har nu varit gifta i 50 år”, skriver Carlsson i ett specialägnat brev.

Scoutlöfte

Nu för tiden består Gille-scouterna uteslutande av vuxna.
I Falun och Borlänge finns två aktiva grupper: Creutz Lave och Tuna. Jan Tollsten är aktiv i den förstnämnda.
- De flesta är över 70 år. Scoutlöftet är inget man bara bryter hur som helst. En gång scout alltid scout. Men det räcker med att man bejakar våra grundidéer. Vem som helst får vara med.
På rörelsens hemsida framgår att medlemmarna vill arbeta för att rättvisa och fred och bidra till internationell förståelse.

Stor träff i Skåne

- Scouting är globalt. I slutet av juli är det en stor träff i Skåne. Då kommer drygt 30 000 ungdomsscouter från världens alla hörn att delta.
Liksom andra ungdomsrörelser har scouterna haft svårt att rekrytera nya medlemmar de senaste årtiondena.
Jan Tollsten tror att det är många barn som skulle vilja gå med. Det som saknas är ledare villiga att jobba gratis.
- Det vi gör är helt ideellt. Vi får ingen ersättning för någonting i verksamheten. Men jag brukar säga att tiden som scoutledare är den roligaste jag haft.

ANTON LINDBERG
anton.lindberg@daladem.se