Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jan Westas från Äppelbo var en samlare i ordets rätta bemärkelse

Annons

För snart två år sedan avled Jan Westas.
Dödsboet efter den välkände samlaren av antikviteter och annat har värderats till nära 8,2 miljoner kronor.
Nu har Kammarkollegiet beslutat föreslå att bara Gruckå kvarns intresseförening får ärva delar eller hela hans samling av gamla motorsågar,samtidigt avslår man övriga parters anspråk på arvet.

- Vi har som ambition att ställa iordning och visa upp motorsågarna på övervåningen vid mjölnarbostaden, säger Åke Bäckman som sitter med i styrelsen för intresseföreningen.
Det som kammarkollegiet grundrar sitt förslag på är att motorsågarna anses vara av kulturhistoriskt värde.
Många har sedan bouppteckningen blev klar i mars förra året begärt att få del av arvet som tillfallit Allmänna arvsfonden.
Hembygdsföreningen i Äppelbo har som grund i sin ansökan bland annat framhållit att det var hans sista vilja att hans samlingar skulle bevaras för att kunna visas upp för allmänheten, samt att han hade en önskan om ett eget museum och bildande av en stiftelse för att förvalta. Som en del i det har hembygdsföreningen påtalat att man haft för avsikt att bygga upp en utställningslokal vid hembygdsgården. Men det har inte kammarkollegiet ansett vara tillräckligt. De större samlingarna som Westas lämnat efter sig består bland annat i mängder med gamla leksaker, telefoner, allmogeföremål, veteranfordon och föremål från 1700-talet. Bara hans samling av gamla motorsågar uppskattas handla om upp till 200 stycken.
Förutom hembygdsföreningen har flera avlägsna släktingar till Jan Westas ansökt och fått avslag om att få ta del av arvet.
Men det är ändå inte helt kört. Hela ärendet går nu vidare till regeringen som ska ta ställning till kammarkollegiets förslag till beslut.
- När det handlar om så stora summor är det regeringen med Reinfeldt i spetsen som avgör, berättar Bertil Kallner, avdelningschef vid kammarkollegiet i Stockholm.
Hur lång tid det tar innan regeringen fattar ett beslut är svårt att säga.
- Det kan ta allt från tre månader upp till tre år, säger Bertil Kallner.

LEIF OLSSON
0281-713 43
leif.olsson@daladem.se