Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jarl-åkaren kör världscupsprint i tyska Düsseldorf

Annons

Jarl-junioren Gustav Eriksson är uttagen till den svenska längdtrupp som ska åka helgens världscupsprint i tyska Düsseldorf.
– Oväntat, men jättekul, säger Eriksson till DD-sporten.

Två unga dalaåkare kommer att finnas med vid helgens världscupsprint i tyska Düsseldorf.
Moras Calle Halfvarsson har åkt samtliga världscuplopp den här säsongen, och var så bra som sjua i prologen i fredagens sprint i finska Kuusamo. Men sedan blev Sågmyra-killen utslagen i kvartsfinalen.
21-åringen som vann junior-VM i fristilssprint 2008 är alltså uttagen även till helgens vc-helg vid floden Rhen. På programmet står individuell sprint och teamsprint, båda i fri stil.
Den stora skrällen i den svenska truppen är sistaårsjunioren Gustav Eriksson, som tävlar för IK Jarl Rättvik:
– Jag fick beskedet om att jag var uttagen i söndags kväll. Det känns oväntat att jag får chansen redan nu, och så är det förstås jättekul, säger Eriksson som läser sista året på skidgymnasiet i Mora.
Den här veckan skulle längdåkarna varit på läger i Idre, men kylan där gjorde att eleverna och tränarna vände söderut:
– Vi är i Skövde, och här är det sju decimeter snö. Perfekta förhållanden.

Har du tävlat mot seniorer tidigare?
– På de Sverigecuper vi kört har det många gånger varit sprint på samma bana som seniorerna kört, så där har man kunnat jämföra tiderna. Vid sprinten i Bruksvallarna för ett par veckor sedan skulle jag ha kommit 15:e i sprintprologen bland seniorerna.
– Jag vet inte alls hur långt det kommer att räcka, men det är ju bara att ge allt så får vi se. Banan i Düsseldorf är ganska flack, med många kurvor; så det tuffa där är att hålla fart. Och det ska bli väldigt häftigt att åka inför all publik.
Gustav Eriksson satsar minst lika mycket på de traditionella distanserna:
– Jag tycker själv att det gått bättre traditionellt än i sprint, men jag har blivit snabbare och det är kul att tävla man mot man, säger han.
Ett av målen ddn här säsongen är att komma med i den svenska truppen till junior-VM som avgörs i estländska Otepää i slutet av januari.
I världscuptruppen till Düsseldorf ingår även Mats Larsson från Hulån och faluboende Hanna Brodin, båda dessa åker för Åsarna.

MÅRTEN LÅNG

023-475 10
marten.lang@daladem.se


Fakta: Truppen till Düsseldorf
Följande åkare är uttagna till helgens världscyptävlingar i sprint i tyska Düsseldorf;
Herrar: Gustav Eriksson, Jarl Rättvik, Calle Halfvarsson, Mora, Mats Larsson och Teodor Peterson, Åsarna, Emil Jönsson, Årsunda, Robin Bryntesson, Sollefteå, Jesper Modin, Piteå.
Damer: Lina Andersson och Magdalena Pajala, Piteå, Hanna Brodin och Ida Ingemarsdotter, Åsarna, Hanna Falk, Ulricehamn, Britta Johansson-Norgren, Sollefteå.