Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jarl-åkaren kör världscupsprint i tyska Düsseldorf

Jarl-junioren Gustav Eriksson är uttagen till den svenska längdtrupp som ska åka helgens världscupsprint i tyska Düsseldorf.
– Oväntat, men jättekul, säger Eriksson till DD-sporten.

Två unga dalaåkare kommer att finnas med vid helgens världscupsprint i tyska Düsseldorf.
Moras Calle Halfvarsson har åkt samtliga världscuplopp den här säsongen, och var så bra som sjua i prologen i fredagens sprint i finska Kuusamo. Men sedan blev Sågmyra-killen utslagen i kvartsfinalen.
21-åringen som vann junior-VM i fristilssprint 2008 är alltså uttagen även till helgens vc-helg vid floden Rhen. På programmet står individuell sprint och teamsprint, båda i fri stil.
Den stora skrällen i den svenska truppen är sistaårsjunioren Gustav Eriksson, som tävlar för IK Jarl Rättvik:
– Jag fick beskedet om att jag var uttagen i söndags kväll. Det känns oväntat att jag får chansen redan nu, och så är det förstås jättekul, säger Eriksson som läser sista året på skidgymnasiet i Mora.
Den här veckan skulle längdåkarna varit på läger i Idre, men kylan där gjorde att eleverna och tränarna vände söderut:
– Vi är i Skövde, och här är det sju decimeter snö. Perfekta förhållanden.

Har du tävlat mot seniorer tidigare?
– På de Sverigecuper vi kört har det många gånger varit sprint på samma bana som seniorerna kört, så där har man kunnat jämföra tiderna. Vid sprinten i Bruksvallarna för ett par veckor sedan skulle jag ha kommit 15:e i sprintprologen bland seniorerna.
– Jag vet inte alls hur långt det kommer att räcka, men det är ju bara att ge allt så får vi se. Banan i Düsseldorf är ganska flack, med många kurvor; så det tuffa där är att hålla fart. Och det ska bli väldigt häftigt att åka inför all publik.
Gustav Eriksson satsar minst lika mycket på de traditionella distanserna:
– Jag tycker själv att det gått bättre traditionellt än i sprint, men jag har blivit snabbare och det är kul att tävla man mot man, säger han.
Ett av målen ddn här säsongen är att komma med i den svenska truppen till junior-VM som avgörs i estländska Otepää i slutet av januari.
I världscuptruppen till Düsseldorf ingår även Mats Larsson från Hulån och faluboende Hanna Brodin, båda dessa åker för Åsarna.

MÅRTEN LÅNG

023-475 10
marten.lang@daladem.se


Fakta: Truppen till Düsseldorf
Följande åkare är uttagna till helgens världscyptävlingar i sprint i tyska Düsseldorf;
Herrar: Gustav Eriksson, Jarl Rättvik, Calle Halfvarsson, Mora, Mats Larsson och Teodor Peterson, Åsarna, Emil Jönsson, Årsunda, Robin Bryntesson, Sollefteå, Jesper Modin, Piteå.
Damer: Lina Andersson och Magdalena Pajala, Piteå, Hanna Brodin och Ida Ingemarsdotter, Åsarna, Hanna Falk, Ulricehamn, Britta Johansson-Norgren, Sollefteå.