Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jarl ”efterklok”

– Jag borde ha agerat annorlunda och på ett bättre sätt politiskt förankrat mitt agerande i Gagns Inn- affären.
Det säger kommunalrådet Sofia Jarl (C), vars agerande i frågan kritiserats av flera politiker och av revisorerna.

En rad politiker från flera olika partier har efterlyst insyn och demokrati samt krävt en fullständig redogörelse för affären.
Dessutom har revisionsbyrån KPMG, som på uppdrag av de förtroendevalda revisorerna granskat hanteringen av Gagnefsbostäders AB:s förvärv av Gagns Inn, riktat hård kritik mot den kommunala hanteringen.

När kommunstyrelsen i början av september beslutade att ta över Gagnefs flyktingboende och driva det i egen regi i Gagns Inn tillstod Sofia Jarl att hon ”brustit i information och inte förankrat avsiktsförklaringen” (Hennes skriftliga uttalande om att kommunen har för avsikt att under tio år nyttja lokalerna för kommunal verksamhet låg till grund för Gagnefsbostäder AB:s beslut att köpa fastigheten. Red:s anmärkning).

Nu upprepar hon det och håller till viss del med kritikerna.
– Jag agerade skyndsamt för att Gagnefs kommun skulle göra en så bra affär som möjligt och för att verksamheten skulle få bästa möjliga förutsättningar. Flyktingboendets framtid var avgörande, men kommunens behov av lokaler i Kyrkbyn för förskoleverksamhet spelade också in.

Hon betonar också att hon inte har några egna intressen i affären.
– Jag hade skattebetalarnas, kommunens och Gagnefsbostäders bästa för ögonen. Och jag gjorde bedömningen att mitt agerande förankrades politiskt genom handläggningen i Gagnefsbostäders styrelse, där det sitter fem förtroendevalda. Det är lätt att vara efterklok, men i dag skulle jag ha skött frågan på ett annat sätt, förklarar Sofia Jarl.
Revisorernas kritik avstår hon tills vidare från att kommentera.

Kent Olsson/DT