Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Järnsmed ställer ut på Nya Ågatan

Den 26 september slog hantverksbutiken Nya Ågatan upp portarna i Smedjebacken.
Butikens koncept går ut på att de båda butiksinnehavarna Karin Jaxelius och Eva Gustafsson säljer sin konst, samtidigt som de låter olika utställare ta plats i lokalen. Sist ut för i år är järnsmeden Joakim Frost.

– Tidigare har vi bland annat haft besök av textilformgivaren Catarina Larsson, och silversmeden Daniela Montalbano. Nu har det blivit Joakim Frosts tur, säger Eva Gustafsson som själv mestadels arbetar med trådslöjd.
Den andra butiksinne­havaren, Karin Jaxelius sysslar mestadels med keramik.

De är båda ursprungligen från Smedjebacken och Leksand, som efter några år i både Stockholm och Göteborg återvänt till Dalarna för att arbeta.
Joakim Frost är en självlärd konstsmed med rötterna i Smedjebacken. När han själv beskriver sin hantverksstil använder han begrepp så som kantig och stram och harmonisk.
Stilen verkar dock gå väl hem i konstsmides kretsar. År 2008 när de nordiska mästerskapen arrangerades i Smedjebacken blev han bland annat mästare i den öppna klassen.
– När jag började med järnsmideriet 2004 var det mest som en hobby. I dag försörjer jag mig på det.

Vad är det viktigaste att tänka på när du smider?
– Det viktigaste när det kommer till smideriet är att du är noggrann när du arbetar, och att du hittar din egen stil.

Fram till jul finns möjlig­heten att beskåda Joakim Frosts konstnärskap på Nya Ågatan.
Butiksinnehavarna Karin Jaxelius och Eva Gustafsson har dock planer på att även i fortsättningen bjuda in konstnärer som får ställa ut och sälja sin konst i butiken.
– Gästutställarna kommer att skifta, men våra egna grejer kommer alltid att finnas här.

Andreas Irebring/DT