Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Jättebra resultat men vi är ödmjuka”

ABB redovisar ett rörelseresultat på 5,4 miljarder kronor för fjärde kvartalet och 25,4 miljarder kronor för hela 2012. ABB-aktien rusade cirka 5 procent till 141 kronor på börsen.
– Ett jättebra resultat, men vi ska vara ödmjuka. Vi kan konkurrera framgångsrikt och leverera stabila intäkter och resultat även i svag konjunktur, men vi kan aldrig slappna av att inte vara innovativa och kostnadseffektiva. Det är tuffa marknader och det kan snabbt ändra sig.


– De konkurrenter jag fruktar mest i framtiden är inte först och främst de 3-4 man tänker först på, utan de vi ännu inte sett.
Platschefen Carl-Johan Linér vid ABB i Ludvika - Dalarnas största arbetsplats med 2 600 egna anställda, plus några hundra bemanninginhyrda, plus just nu runt hundratal entreprenörsanställda byggjobbare - kunde vid pressträffen inte ange Ludvikas bidrag till schweizisk-svenska industrikoncernens resultat.

– Vi säger: Ludvika är en viktig del av ABB. De stora investeringar vi får göra visar vilket stort förtroende våra lokala verksamheter inom ABB Power Products, med ca 2 000 anställda i Ludvika, och ABB Power Systems, men cirka 600, har inom ledningen i Zürich.
Power Products, med bl a Transformers, Components och HC Brytare, där Linér är divisionschef hade 2012 intäkter på 8 miljarder kronor och kallas ”bäst i klassen”. Stabil tillväxt, geografisk balans och marginaler. Linér berömmer alla anställdas förmåga att tänka nytt. Exempel som hyllas i redovisninger är att tiden att tillverka en komponent i lindningskopplare kapats i Ludvika från tre dagar till tre timmar!

Uno Lamm HVDC Center, kontor och verkstad med 800 arbetsplatser som byggs för 350 miljoner i Ludvika, invigs i maj, är ett exempel på förtroendet.
– En modern miljöcertifierad dörr-i-dörr kontors- och verkstadsfastighet, som visar att ABB sätter ner bopålarna djupare. I Ludvika har vi verkat i 125 år och rustar för ytterligare 125 år...

Linér säger att efter t ex jätteprovhallen Uhven, återköp av alla ABB-byggnader i Ludvika för 819 miljoner, ny brytarhall, ny packhall för Transformers (invigs inom veckor) och nya HVDC-fabriken pågår ytterligare 50 projekt.
– Ett identifierat problem vi måste lösa är för många långtradare på industriområdet. Ett annat gissel är järnvägsbommarna som går ner upp till åtta gånger om dagen framför vår moderna industri. Där har vi täta kommunikationer med kommunen om vad som behöver lösas.

Boo Ericsson
ludvika@daladem.se