Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jättestöld av datorer

En jättestöld av bärbara datorer drabbade Rättviksskolan timmarna innan starten på höstterminen.
Nära 50 elevdatorer stals vid det väl planerade inbrottet.

Natten till måndagen, bara timmar före terminsstarten bröt sig gärningsmännen in i skolans lokaler.
Polisen jobbade med brottsplatsundersökning i skolans lokaler under hela måndagen och det framstod att stölden var noga förberedd.

–Allt tyder på att man rekognoserat i lokalerna före inbrottet. Man har även manipulerat med detektorer som larmar vid rörelse i ­lokalerna, berättar stationsbefäl Jonas Holfve, Polisen Rättvik.
Gärningsmännen har ratat äldre datorer och riktat in sig på nya modeller. Datorerna förvarades i ett speciellt rum med speciellt lås, som brutits upp.
De 50 datorerna var elevdatorer och rektor Göran Berg anser att stölden kommer att påverka undervisningen.

–Skolarbetet drabbas och det är beklagligt att detta inträffar precis innan skolstart. Jag informerade samtliga elever redan på skolgården på måndagsmorgonen om det som inträffat.
– Eleverna har naturligtvis märkt av polisens avspärrningar i skolan, men jag tog också chansen att berätta om de otroligt fina resultat eleverna åstadkom under förra läsåret. Alla hade behörighet till gymnasiet och 90 procent hade betyg i alla ämnen.

Katarina Cham/DT