Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jättevarsel i Avesta

130 av de 650 anställda på Stora Ensos kartongbruk i Fors ska bort. Det är en del av den stora besparing på 200 miljoner euro som Stora Enso beslutat om.
– Vi visste att vi skulle drabbas, men trodde inte det skulle bli så många, säger Janne Westman, Pappers.

I juni meddelade Stora Enso att 2 500 tjänster skulle bort inom koncernen varav 750 i Sverige. I Fors fanns förhoppningen om att kartongbruket, som gått med vinst i många år, inte skulle drabbas så hårt.

På måndagen kom beskedet: 130 anställda ska bort, vara 50 på tjänstemannasidan och 80 på golvet. Produktionen ska inte minskas, inga linjer stängs och kvaliteten ska vara fortsatt hög, meddelade Cecilia Carter, VD och brukschef vid Fors bruk.
Pappersbranschen har drabbats av allt hårdare konkurrens, mindre efterfrågan och av den starka kronan som missgynnar exportföretag.
– Vi har vår största marknad i Europa och konkurrensen är mycket tuff, marknaden för våra produkter visar liten och i vissa fall ingen tillväxt, säger Cecilia Carter. Vår kostnadsbild är inte långsiktigt hållbar. Vi måste jobba hårt för att öka vinstmarginalerna så att vi kan investera för att möta konkurrensen.

Det handlar bland annat om massalinjen som är väldigt gammal och i stort ­behov av investeringar.
Hon säger att beskedet om neddragning är mycket tråkig men nödvändig för att Fors bruk ska kunna leva ­vidare.
Fors bruk har inte behövs varsla om uppsägning på många år, däremot har man gjort omsorganisationer och personalen har minskats genom pensionserbjudanden.
Det innebär också att man i dag har en medelålder på 42 år, få är riktigt unga och få är över 60 år.

Företaget vill stänga två av kundservicecentren. Kundservicen för Norden och Baltikum ska tas över av England och centret för order av cigarettkartong ska flyttas ut i Europa.
Hur många som till slut får gå, på vilka avdelningar ska nu avgöras i förhandlingar som startar inom en vecka.
– Vi kommer att ta fram olika avgångslösningar, när vi vet vilka som drabbas, säger Cecilia Carter.

Janne Westman, avdelningsordförande för Pappers, och Joakim Sundström Unionen säger samma sak: de är inte överraskade över neddragningarna men över att så många ska bort.
– Jag tror inte att så många kommer att få gå, säger Janne Westman. Vi är väldigt tighta redan i dag och jag tror inte att man klarar samma produktion med bibehållen kvalitet med så många färre.
1 april 2014 ska besparingarna vara en realitet, det innebär att det är bråttom.
– Jag är rädd för att det går så fort, säger Janne Westman. Det känns som om man tagit i för mycket. Vi måste ju också räkna med upplärningstider, vi måste bli mer flexibla och klara fler arbetsuppgifter.

Både han och bruks­chefen är dock övertygade om att Fors bruk kommer att överleva.

Eva Högkvist
eva.hogkvist@daladem.se