Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jay Leno gav Orsa-artist "klickmonster"

Annons

Den amerikanska tv-showen Jay Leno uppmärksammade orsatjejen Eva Källbergs video.
Nu är hennes Tenacious D-hyllning ett klickmonster på Youtube.

Eva Källberg från Orsa älskar det amerikanska rockbandet Tenacios D. I somras spelade de på Gröna Lund, och nöjesfältet fick stänga entrén på grund av för hårt publiktryck. En av de som inte kom in var Eva.
– Vi var cirka 5 000 som inte kom in. Jag stod där i kön och bara svor. Sen började jag fundera över vad det var för mening med det hela, varför stod där och inte kom in, och då skrev jag de första textraderna till låten, säger Eva.

Låten hon nämner är alltså den hyllningslåt - "Come back here" - till Tenacious D som nu lockar tusentals nya tittare varje dag på Youtube. Låten är en cover på "Fuck her gently" av Tenacious D, med omgjord text där Eva vädjar till bandet att de ska komma tillbaka till Sverige.

Eva gjorde klar låten, spelade in den i studio och gjorde en video till den, med hjälp av Andreas Andersson och Alfonso Ågren på A-media och Peter Asp som har musikstudio.
– Det var dom som tyckte "åh, det här måste vi göra video till!". Så vi spelade in videon i Orsa och Mora. Vi var bland annat vid vattenfallet i Orsa och hade dieselaggregat med oss för att ljussätta det på kvällstid och så vidare.

Eva la ut videon förra lördagen, och passade på att posta den på några olika facebooksidor som är kopplade till Tenacios D. Strax därefter skickade en medlem i bandet en vänförfrågan till Eva.
– Jag accepterade den, så klart, men vågade inte göra nåt mer, ifall han skulle tycka jag var knäpp.

En vecka senare, i lördags, kom chocken. Eva och de andra upptäckte att fler och fler hittade videon på Youtube. Anledningen: Jay Leno hade visat den i sin talkshow. I programmet var Jack Black och Kyle Grass från Tenacious D gäster, och de pratade om sommarens kaosartade besök i Sverige, om att folk "simmade i havet för att komma in". I samband med snacket visades nästan en minut av Evas video.
– Jack och Kyle börjar diskutera efter videon om jag är ett "psyko" eller inte, haha. Sen säger Jay Leno att jag sjunger bra, och Jack Black säger "the video look better than our videos", haha.
– Då skrev jag till bandmedlemmen på Facebook och tackade honom och bandet. Han svarade; "the guys thought it was pretty awesome", säger Eva.

Hur ska du rida vidare på den här succén?
– Det första Andreas sa var "vi gör en till video!", men nja, jag vet inte. Vi funderar på en till video, men vi har inte bestämt något än.


Jonas Stentäpp
jonas.stentapp@daladem.se