Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jazzklubb rivstartar

Borlänge jazzklubb startar hösten med en riktig rivstart. Dessutom byter man lokal och kommer i höst att hålla till på Liljan varje måndag.

Jazz Först ut på den nya scenen är Trinity där Andreas Hellkvist, uppväxt i Borlänge spelar Hammond B3 och Karl Olandersson från Hedemora spelar trumpet. Tredje man i gruppen är Ali Djeridi på trummor från Stockholm.
Jazzklubben gör i höst som vanligt, blandar lokala musiker med svensk elit och världselit och programmet är blandat. Det ska finnas något för alla.
– Vi tror att vi får en bättre exponering på Liljan genom att här är det också lunchgäster, säger klubben ordförande Tommy Arnberg. Dessutom blir det i gatuplanet och vår publik är ju inte precis 20 år. Här är det lättare att ta sig in och ut. Vi behöver också förnya oss lite plus att det är ett mysigt ställe.

På Liljan går det också att äta och där ska man pröva sig fram var ätande gäster ska sitta, man vill ju inte att slamrande bestick stör musiken.
– Vi har varit hos Bolanche i 10-15 år, säger Leif Södergren och före det var vi bland annat i Cozmoz.
Jazzklubben räknar med att få en större publik efter flytten till Liljan. Vårsäsongen gick väldigt bra efter en tids minskning och man hade ett snitt på cirka 70 besökare. Nu hoppas man kunna nå 100, helst 150.
– Vi måste ha fått ihop ett bra program, säger Ann-Cecilia Thenander som är pressansvarig.
Lasse Jonsson är programansvarig, men det är flera som jobbar med att sätta ihop programmet, däribland Pierre Swärd som personligen känner många musiker och som har spelat ihop med åtskilliga. Vet inte de andra hur ett gäng spelar, så nog känner Pierre Swärd till bandet.

Bland höstens programpunkter är Trinity en världsakt. Tibble Transsibiriska är ett gäng med balkaninspiration som kan bli kul. Pers Lilla Stygga och Dubb blir också en kväll utöver det vanliga då man kan höra många unga musiker.
– Nu får jag också vara med och sjunga, säger Ann-Cecilia Thenander. Det blir den 11 november och då finns ordförande Tommy Arnberg med som trumslagare.
Det är så med Borlänge jazzklubb att man har många medlemmar som kan spela och det märks i programmet.
Open Stage är en programpunkt som finns med även i höst. Förr hette det jam eller jamsession och då blandades musiker lite hur som helst.
– Numera är det mer och mer så att det kommer fasta konstellationer och vill spela och då heter det Open Stage, säger Tommy Arnberg.

Borlänge jazzklubb är välkänd bland musiker, så det är många som vill komma och spela. Klubben ligger dessutom på behagligt avstånd från Stockholm så det går att åka fram och tillbaka på en dag. Många musiker spelar kanske i TV lördag och söndag och har måndagen ledig och då passar det med en tripp till Borlänge. Borlänge har också rykte om sig att ha en bra publik.
Klubben är faktiskt en av de största i Sverige när det gäller antalet programpunkter under en säsong. ­ Borlänge kommun är generös med bidrag, säger Tommy Arnberg, och därför kan vi också få statliga medel. Vår kommun tycker att det här är viktigt. Publikintäkterna står bara för en tredjedel av intäkterna.
ABF är också med och stöttar inte minst med marknadsföringen, en nog så viktig bit.

Lennart Götesson