Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jennifer satt i Mandelas parlament

Jennifer Ferguson, sångerska från Sydafrika, upplevde på nära håll när apartheid föll och ANC under Nelson Mandelas ledning blev ett regeringsparti.
– Han var en viktig symbolisk ledare när han kom ut från fängelset efter 27 år, säger hon.

Jennifer lever med Anders Nyberg, musiker från Malung. De blev ett par när hon turnerade i Sverige 1994.
De har bott omväxlande i Sverige och Sydafrika med sina tre barn som gått i skolan i bägge länderna. Sedan ett par år bor de i Falun.
Jennifer Ferguson var en av de sydafrikanska artister som engagerade sig i kampen mot apartheid.
– Min musik har någon slags betydelse i Sydafrika. Det var en svår tid som artist hela 80-talet med kulturell bojkott, våld och censur.

ANC var terroriststämplat och förbjudet. Men kulturarbetare, kommunister, fackföreningsfolk och andra motståndare till systemet samlades i organisationen United Democratic Front.
– Jag mötte Mandela med en vacker sång när han kom ut från fängelset. Då hade han en svår process med sin förra fru. Men han var lojal fast han mötte alla dessa svårigheter i sitt personliga liv, säger hon.
Nelson Mandela frigavs 1990. Han hade då tillbringat 27 år i fängelse. När ANC kom i regeringsställning satt Jennifer Ferguson i det första parlamentet.
– Jag var kvinna och kunde tala för våra kulturarbetare. Många var outbildade och från landet, men alla var med. ANC har alltid gjort klart att man vill ha multikulturalism, en regnbågsnation. Det var en spännande och dynamisk tid.

Hennes minnen av Mandela från den tiden är att han var en mycket tillgänglig och informell person.
– Han var en ledare som älskade barn. Om det fanns ett barn i rummet så gick han först fram och hälsade på det. Han var verkligen generös och ödmjuk. Han hade saknat barn och kvinnor i fängelset.
Nelson Mandela som från början stödde väpnad kamp fängslades som förrädare och farlig motståndare till staten. När han blev fri var det beroende av att han övergick till fredliga metoder.
– Han genomgick en transformation i fängelset. Om han hade sett det som skilde människor i stället för det som förenar dem så hade vi fått ett blodbad i Sydafrika, säger Jennifer Ferguson.

När Anders Nyberg träffade Jennifer hade han sen slutet av 1970-talet gjort resor till Sydafrika med sin musikgrupp Fjedur.
– När Nelson Mandela kom ut ur fängelset utan en gnutta hämnd var det ett nytt steg i hela mänsklighetens resa. Där har vi ett exempel att lära av. Några år senare åkte han till Sverige som första land. Och sa att ”varenda dag i fängelset kunde vi höra att ni sjöng för vår frihet”, säger Anders.
De tycker att Nelson Mandela har ett budskap till dagens Sverige.
– Vi ska ta vara på våra olikheter, det är det som gör Sverige rikt. Det är ett recept mot en massa lidande och Mandelas lärdom till mig. Men i dagens Sverige så hade han i bästa fall kunnat bli städare, säger Jennifer Ferguson.

Sylvia Kjellberg
sylvia.kjellberg@daladem.se