Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jesper gick sin egen väg

Jesper Lissmark Hult var gästtalare när NTI-gymnasiet i Falun ordnade temadag mot rasism och utanförskap under onsdagen.
Han imponerade direkt när han berättade om sin cykelfärd genom Europa på en enhjuling.

– Jag är den första som gjort det, säger han och berättar att resan tog tre månader genom nio länder och en sträcka på 7 000 kilometer.
Med sig hade han flickvännen Elin som cyklade på en vanlig cykel och var den som fick ta hand om packningen. Nu var Jesper inte på NTI -gymnasiet för att enbart berätta om cyklingen utan också om hur han blivit mobbad i skolan. Det blev en mörk berättelse om skoltiden i Karlskrona med tankar om självmord.
– Kärleken från min familj blev räddningen, säger han.

På NTI-gymnasiet går 160 elever. De var indelade i tre grupper under den här temadagen om rasism och utanförskap. När de inte lyssnade på Jesper Lissmark Hult satt de i grupper och pratade om de här problemen.
– Inspirerande, säger Angelica Sandberg efter föreläsningen.
Hon var imponerad över att mobbingen inte stoppade honom. Jesper bestämde sig tidigt för de drömmar han hade och ville göra. En sådan var cyklingen genom Europa.
De kom i kontakt med en organisation, couchsurfing.org, där man kan övernatta hos främmande människor utomlands. Det är samtidigt ett sätt att lära känna andra människor och se hur de ­lever och har det.
– Många säger att jag är unik, säger han och förklarar att alla är unika.
Lyckan är att vara på väg någonstans. Man kan starta ett företag, säga upp sig från jobbet eller åka ut och resa.
– Alla kan göra vad de vill, säger han och berättar att många skattar åt de drömmar han vill göra.
En period hade Jesper problem med alkoholen. Det blev mycket festande tills han insåg att det inte var bra och slutade helt att dricka för tre år sedan.
Han hade lika roligt på dansbanan utan att festa.

Många elever på skolan har också sina drömmar. Angelica Sandberg vill resa till USA och kommer säkert att göra det också. Emil Mäkitalo vill spela ishockey medan Emil Danielsson och Tilda Källberg inte riktigt vet vad de vill göra.

Alla går första året på gymnasiet och har alltså ­hela gymnasiet kvar.
Rektor Johan Broman tycker den här dagen var mycket bra och understryker att lärarna är där för eleverna. Inga låsta dörrar finns utan alla rör sig fritt.
– De ska lära sig för framtiden, säger han.
På skolan finns tre inriktningar Teknik, Estet - media och Datateknik.
– Det är viktigt att personalen har ett engagemang, säger han.

Roland Engvall
roland.engvall@daladem.se