Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Joacim Cans firar soloskiva i Mora

Från Hammerfall till musikalscenen och Melodifestivalen. Joacim Cans vägrar att låta sig begränsas av andras förväntningar.
Nu släpper han sin första soloskiva på svenska, och firar med releaseparty hemma i Mora.

Med gubbkeps i pannan och en bredbenthet självsäkerhet som backas upp av 2,5 miljoner sålda skivor kliver Mora-sonen Joacim Cans ut på Melodifestivalens scen. "Anneli" är en trallig kärleksdänga med nyckelharpa och akustiska gitarrer, en låt som landar ljusår från den melodiösa stål möter stål-rock som har gjort Hammerfall till en exportsuccé. Joacim Cans tillhör favoriterna i deltävlingen, en etablerad artist vars karriär är på topp.
Han kommer sist.
– Det var nog både kaffe och grogg i vrångstrupen där, säger sångaren när TT träffar honom på Chinateatern i Stockholm.

Här spelar han just nu en av huvudrollerna i musikalen "Rock of ages" och han tar emot press för att prata om sitt kommande soloalbum. Planen var att släppa soloplattan i våras, men den planen gjordes innan Cans visste utgången av sin chansning på Melodifestivalen.
– Jag var ju favorit, men när man kommer på åttonde plats i deltävlingen så måste man fundera över vad som gick fel. Då gick luften ur mycket folk runt omkring mig så att släppa en platta i samband med det där var inte riktigt aktuellt.

Men nu är det dags. I månadsskiftet kommer albumet "Nu kan kan mörkret falla". "Anneli" finns på låtlistan, men enligt sångaren är den inte representativ för albumet. Som titeln anger är skivan mörk. Knappast Nick Cave-mörk, men över folkrockiga poplåtar sjunger Joacim Cans texter om ensamhet och kärlek, svenneliv och lyckopiller.
– Det är skrivet på svenska och då kan jag uttrycka mig mycket tydligare, men det blir också mycket mer personligt. När jag skriver på engelska kan jag alltid dra en parallell till någonting och så blandar jag in lite tempelriddare och lite slagfält. Här fick jag chansen att på ett personligt plan vädra saker som jag har sett runt om kring mig, personliga upplevelser, säger han.

Tankarna på att skriva en svensk skiva har funnit länge, men Hammerfalls stora framgångar har kommit emellan. Bandet släppte sin senaste skiva för två år sedan och i samband med det intervjuades Joacim Cans i "P 3 Populär". Där berättade han om 40-årsångest och om hur det var för sent att växla spår i den musikaliska karriären. Han var 41 år gammal och vågade inte. Sedan vågade han.
– Tillhör du ett av världens i princip mest populära hårdrocksband är det djävligt farligt att göra andra grejer för alla blir så förbannade och ifrågasätter allt. När man har passerat 40 så inser man att "hallå - det är ju jag som ska göra mina egna val i livet!"

En klapp på axeln från de som har varit tveksamma. Det är allt Joacim Cans hoppas på när han nu är i färd med att släppa soloskivan. Förväntningarna är lågt ställda, men stoltheten över låtarna går inte att ta miste på.
– Jag är väldigt tillfreds med slutresultatet. Det är samma sak när jag gör en skiva med Hammerfall, man kan aldrig styra över vad folk ska säga om den. Givetvis vore det väldigt skönt att få respekt från folk som kanske är lite negativa. Världen är inte svart eller vit, man måste få prova sig fram, man måste få spränga gränser.

Releaseparty för skivan blir onsdag kväll på Strand Kök och Bar i Mora.

Carl Cato/TT