Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Joacim från Borlänge – Sveriges bästa statist

Joacim Landin från Borlänge är en Guldtacka rikare efter att ha utsetts till Sveriges bästa manliga statist, på Guldtackegalan.Nu satsar han på att ta klivet helt från statist till skådespelare.

Vi har sett honom i TV-serier som En pilgrims död och julkalendern Tjuvarnas jul, samt i reklamfilmer för Comhem och Ica. 

Och många många fler.

– Under 2012 gjorde jag kanske 30 statistjobb och ett 20-tal skådespelarjobb, säger borlängesonen Joacim Landin, 42.

För sina insatser utsågs han till landets bästa manliga statist på Guldtackegalan, ett pris som är framröstat av människor i diverse produktions- och filmbolag.

– Kanske fick man priset för att man är den som varit billigast, skämtar Joacim blygsamt och fortsätter:

– Nej, men, det är väl för att man varit bra på att komma i tid, att man genomför sina uppgifter på ett bra sätt och så vidare. Vi dalmasar är bra på att komma i tid, vilket kan vara unikt i den här världen.

 Sedan 2010 bor Joacim i Stockholm.

– Ja, eller, jag är fortfarande här tillfälligt. Men så länge det finns roliga jobb så stannar jag.

Att han tog klivet in i statistvärlden var en slump. Han skulle egentligen starta en ny karriär som manager inom musik, men när en artist bad honom hålla ögonen öppna efter reklamjobb så fick han själv erbjudande om att delta i reklamfilm i stället.

– Dom frågade om jag ville vara med i en Ica-reklamfilm, så jag tackade ja, och på vägen hem fick jag erbjudande om två jobb till. På den vägen är det.

 Några av de jobb som gjort att folk ibland känner igen Joacim på stan är Unibet-reklamen där han spelar fotboll, och insatsen i TV4-serien På bar gärning där svenskars etik och moral ställs på sin spets.

– Jag spelade några riktigt obehagliga typer. Då när den serien var aktuell fanns det folk som kände igen mig på tunnelbanan och tyckte att jag var en riktig skit, berättar Joacim.

– Annars får jag oftast spela polis eller skurk.

 Vilket är det roligaste jobbet hittills?

– Det var nog Gustafsson 3tr. Jag gillade den serien och jag fick en lite större statistroll.

 Har du blivit polare med några stora kändisar när du rör dig i den här världen?

– Nja, jag går inte på så många såna fester. Man umgås väl lite med en del kollegor, men så länge man inte är kompis med Sylvester Stallone eller nån riktigt cool stjärna så är det ingen idé att namedroppa.

 Hur glamourös är statistvärlden?

– Inte så glamourös. Framför allt är det ofta väldigt tidiga mornar och långa dagar. Det finns en viss hierarki; ju mindre tid i rutan desto tidigare mornar. Statister ska ju vara på plats och sminkas först, sen kommer skådespelarna.

 Just nu livnär sig Joacim till en tredjedel på sitt skådespeleri, men målet är att komma längre. Han har bland annat studerat filmskådespelarteknik på Calle Flygare och lärt sig att slåss på film på SvenskAmerikanska stuntskolan.

För tillfället ser framtiden ljus ut. Sedan årsskiftet har Joacim gjort skådespelarinsatser i fyra kommande produktioner, bland annat TV-serien Äkta människor och Café Bärs.

– Jag ser det här statistpriset dels som en bekräftelse men också som ett avslut. Jag vill satsa mer på skådespeleri än på statistjobb. Det är dags för ett nytt kapitel.


Jonas Stentäpp
heavy@daladem.se