Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Joacims mod belönas

Joacim Bladlund var husvakt hos sina föräldrar en fredagskväll i november. En bil började brinna och tände på stallet/uthuset.
Nu har han fått diplom, plakett och tusen kronor för sitt rådiga ingripande.

Det var kallt kvällen den 23 november. Vid elvatiden på kvällen satt Joacim Bladlund och tittade på tv i sina föräldrars hus i Grönvall vid Rembo utanför Avesta. Föräldrarna var bortresta.
Joacims hund började skälla och tittade ut genom fönstret. Då upptäckte Joacim att en bil stod och brann, branden hade spritt sig till uthuset/stallet.

Han ringde räddningstjänsten, rusade ut och startade en traktorgrävare. Med den drog han bort den brinnande bilen, och ytterlige en bil som börjat brinna. Har rusade in i uthuset och fick med polisens hjälp ut de två hästarna.
Brandförloppet var snabbt. Räddningstjänsten lyckade förhindra att brand­en spred sig till ett boningshus och ett annat uthus ­nära branden.
Räddningschef Mats Jansson att nominerade Joacim Bladlund till Dalarnas brandskyddsförening. I går, tisdag, fanns hela brandskyddsföreningens styrelse på plats i Avesta. Ordförande Andreas Bertilsson överlämnade en plakett, ett ­diplom och tusen kronor för rådigt ingripande.
– Utmärkelsen får den som gör något bra, något ­lite mer än det vanliga, i en sådan här situation, sade ­Andreas Bertilsson.

Mats Jansson förklarade att inte bara räddade Joacim Bladlund hästarna, han var också till stor nytta vid släckningsarbetet.
– Visst är jag glad, säger Joacim Bladlund. Men ­efteråt tänkte jag mest på att jag skulle ha gjort mer.
Han berättar att han egentligen inte hann tänka så mycket. Han bara handlade. Branden började i ­motorvärmaren på en av ­bilarna.

Eva Högkvist
eva.hogkvist@daladem.se