Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jobb med osäker lön

Faluns ungdomar ska få chansen att starta eget företag i sommar. Entreprenörerna är garanterade 12 kronor och 50 öre i timmen.

Deltagarna i ”Roligaste Sommarjobbet” får en utbildningsvecka där de ska lära sig grunderna i företagande, ekonomi och att utveckla en affärsidé. Efter det får de 2000 kronor och tre veckor på sig att få summan att växa.

Det finns 30 platser för ungdomar från årskurs nio till trean på gymnasiet. Företaget Indivator driver programmet. Falu kommun betalade drygt 260 000 kronor förra året och var nöjda med vad de fick.
– Sista dagen på veckan har vi vad vi kallar draknästet, då får de komma och berätta om sin idé. Det är inte lika hårt som i tv utan lite snällare, säger Joanna Stridh, näringslivsutvecklare på Falu kommun.

Ungdomarna förväntas jobba minst 40 timmar i veckan, tanken är att de ska få pengarna att växa.
2012 granskade DD det snarlika konceptet ”Sommarlovsentreprenörer” i Falun och Borlänge. 60 procent av de tillfrågade ungdomarna tjänade inga pengar förutom startbidraget på 2000 kronor. Endast ett företag tog ut en timlön motsvarande vad de hade fått betalt hos kommunen. Stridh har inga uppgifter på vad deltagarna tjänade förra året. Enligt Indivators egen utvärdering skulle en av fyra inte rekommendera sina vänner att söka till programmet.

– Du har ingen timlön alls, du får ett startbidrag sen om du inte gör någonting då får du inga pengar. Men man får möjligheten att få en massa kunskap, säger Stridh.
När DN granskade Roligaste Sommarjobbet förra året tog en av coacherna hand om 45 ungdomar. De träffades som mest två gånger i veckan, resten av kontakten sköttes via telefon. Till skillnad från vad Indivator själva påstod, att coachen träffade deltagarna en gång om dagen och hade hand om maximalt 25 personer.
– De indikationerna har vi inte fått från Falun. Vi har haft flera samarbeten innan vi valde de här, vi tyckte att de hade det bästa konceptet, säger Stridh.

Petter Jerdén
red@daladem.se