Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jobba på bibliotek som dyslektiker går alldeles utmärkt

/
  • – Skriva är inte min grej men mitt minne är superbra, berättar Therese Hagman om din dyslexi.

Therese Hagman jobbar som bibliotekarie på Falu stadsbibliotek.
– Jobba på bibliotek som dyslektiker. Det går alldeles utmärkt, berättade Therese under ett föredrag på biblioteket i Borlänge under dyslexiveckan.

LÄS MER:Vad är dyslexi?
Nya – dyrare – högskoleprovet kan ge bättre studiestart
Biblioteket öppnar dyslexiveckan


Annons

Men det kan väcka reaktioner då och då när hon ibland ber låntagare bokstavera titeln på den bok de söker och berättar att hon är dyslektiker. "En dyslektiker här på kunskapens högborg" så kan nog en och annan tänka, tror hon. Therese har alltid varit öppen med att hon är dyslektiker och att hon ibland kan behöva hjälp. Till exempel när en kollega skrivit ut något till ett möte hon behöver läsa.

– Då ber jag henne berätta vad det handlar om över en fika och då funkar det.

Therese föredrag hade rubriken "Du kan ju inte vara dyslektiker, du är ju inte dum." Det var så en lärare i högstadiet sade när hon behövde hjälp med läsningen. Det väckte starka känslor hos henne och fick henne att slå ifrån sig tankarna på att hennes problem i skolan kunde vara dyslexi.

Hennes föredrag hade fokus på skoltiden. Hon fick inte sin diagnos förrän hon var 19 år.

– Hade jag fått den hjälp jag fick i gymnasiet och på högskolan idigare hade det gått mycket bättre.

Hon har alltid älskat att läsa och historia har varit ett av mina favoritämnen. Och hon spelade mycket dataspel och lärde sig mycket engelska genom rollspelen.

– Att prata fungerade jättebra men jag hade ingen koppling till glosor och hur man skriver.

I sjuan kom hon i en bråkig klass där hon som hörde till de duktiga fick klara sig själv fast hon då låg på ett svagt G medan andra i klassen låg på MVG. "Slarvfel - inte dyslexi du är ju en så duktig elev" fick hon höra.

– Den fonetiska skriften fattade jag noll av medan andra fattade direkt. Jag började skriva skrivstil för att dölja mina stavfel.

En av hennes lärare i franska i sjuan struntade lite i henne. "Hon tyckte inte att det var kul att hålla på med mig." Therese hittade på knep med febertermometern för att få stanna hemma när det var större prov. .

Men i trean i gymnasiet orkade hon inte längre med skolan och tyckte att det måste vara något fel på henne och bad en lärare hon gillade om hjälp. Läraren berättade då att hon trodde att Therese hade dyslexi. . – Men hon berättade på ett mycket sansat sätt och fick mig att förstå att det inte var något farligt och att det fanns specialprogram.

Det ledde till att Therese satt framför datorn och gjorde nationella prov och kunde jobba i sin egen takt. Och i stället för att skriva fick hon göra slutuppsatsen i SO muntligt och det ledde till att hon gick från G till VG. .

Tre månader innan studentexamen fick hon diagnosen dyslexi.

Men hon fortsatte läsa på biblioteks- och informationsutbildningen på högskolan i Borås där hon kom in på en ordinarie plats, inte som reserv. Hon hade också fått stöd i att som dyslektiker vara beredd att göra omtentor och klarade utbildningen på 3,5 år. Redan under gymnasiet hade hon praktiserat på Falu stadsbibliotek och gillat det. Så hösten efter högskolan återvände dit. Hon berättade också om Legimus ett program hon använde för att få all kurslitteratur som talböcker.

Hon tipsar också om Chrome, ett program till webbläsaren en dyslektiker kan använda. På biblioteket googlar hon jättesnabbt för att få rätt stavning till exempel på ord som psykiatrin och kopiera sedan in det rätt i bibliotekets system.

Hon berättade engagerat med livliga gester och kollade bara enstaka gånger i sina anteckningar. .

– Jag hade memorerat föredraget några gånger innan. Mitt minne är mycket bra och memorera och visualisera är jag mycket bra på medan skriva inte är min grej.

LÄS MER:

Vad är dyslexi?

Nya – dyrare – högskoleprovet kan ge bättre studiestart

Biblioteket öppnar dyslexiveckan

Annons