Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jobbade med respekt

Under två ­dagar har eleverna på Helixgymnasium arbetat mot mobbning med fokus på likabehandling.

Det här arbetet om likabehandlingsfrågor har pågått sedan starten 2006. Arbetet inriktar sig mot att eleverna ska känna sig trygga på skolan där gemenskapen är viktig.
På skolan finns även en grupp elever som är kamratstödjare. De kallas för ”Friendsare” och det arbetet inriktar sig mot en positiv stämning på skolan.

2009 utsågs Helixgymnasiet till årets Friendsskola.
– Borlänge är en mång­kulturell kommun och det är berikande, säger ­skolans rektor Marc Maijer.
Lokalerna där skolan finns var tidigare lokaler för Komvux och senare ett shoppingcenter. Nu är de ljusa och fina lokaler för Helixgymnasiet.
– En liten skola men stor sammanhållning, säger rektorn.

Skolan skiljer sig från andra i länet genom att här finns en samlad skoldag. Allt görs på skolan och ingen behöver göra läxor hemma. Eleverna får också behörighet för högskolestudier.
– Skolan är liten och vi har bra sammanhållning, säger Liza Björklund och har nyss börjat tredje året där.
Liza går på IT-linjen och vill ut och arbeta i vår när hon slutar.
Skolkompisen Henrik Palander berättar att han alltid hållit på med IT och tror han kommer att fortsätta studera. Sedan ett år tillbaka spelar han gitarr i bandet Dandy Lion.

Under dagarna var det olika aktiviteter på skolan som filmvisning, diskussioner om demokrati eller diktatur samt monarkins roll i Sverige. IT-klassen tog även upp ämnet om privatkopiering. Två talade för detta och två emot innan diskussionen släpptes lös.
En film om mobbning visades också med diskussioner efteråt.

Eleverna i ettan fick besök av stiftelsen Friends och lyssna på ett föredrag om mobbning på nätet. Samtidig ska klassens ”friendsare” väljas, två i varje klass.

Roland Engvall
roland.engvall@daladem.se