Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jobbar inför finalen

Det är tävlingsfritt två dagar i Vasaloppsspåret.

Men alla jobbar ändå febrilt bakom kulisserna.
Blåbärssoppa, staket, nummerlappar, allt ska vara på plats till Stafettvasan i morgon och till den stora finalen, Vasaloppet på söndag.
DD träffar Mats Rydell vid målet. På ytan är allt lugnt. Några ungdomar prövar upploppet på skidor, annars syns ingen till.
Men i Mats Rydells telefon surrar det. Allt ska fungera, in i minsta detalj. Sex lopp är avklarade. Nu ska det städas upp och fixas till på fredag och söndag.
- Vi plockar bort skräp och byter reklam. Det är olika sponsorer för varje dag, säger Mats Rydell.

Små detaljer som gummisnoddar till skidorna hör också dit. När löparna gått i mål får de dryck bakom målet. Sedan ska de binda ihop skidorna med gummisnoddar och lämna in dem i skidhotellet.
Bullar och drycker ska transporteras till kontrollerna och till hockeyarenan där Vasaloppets åkare får äta när de kommit i mål.
Och snö ska finnas i spåren.

I år är snötillgången god.Fram till Eldris är det naturlig snö hela vägen. Sista sträckan fram till målet är det konstgjord snö.
Mats Rydell oroar sig inte heller för solen och plusgraderna på onsdagen.
- Det ska vara varmt ett par dagar nu, men sen blir det kallt igen, säger han.

Staket ska flyttas, från Ungdomsvasans start till Sälen. I dag börjar nummerlapparna till Vasaloppet att delas ut i mässtältet.
Media ska tas om hand, i presscentret i Centrumkyrkan och i Evertsberg där SVT har sitt centrum, med ett 90-tal personer och all teknik på plats.
- Fibern funkar bäst där, säger Mats Rydell.
Vasaloppet har ett 30-tal fast anställda. Dessutom jobbar ett 20-tal extrainsatt personal.
Och när Stafettvasan och Vasaloppet startar är också många av de 3 500 funktionärerna från idrottsklubbarna med och jobbar, säger Mats Rydell.

Birgit Nilses Gröndahl