Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

.. Johan Noresund, 19, Ludvika hur känns det att på tisdag 2 augusti att åka på SSUs 36:e kongress efter terrordådet på Utöya i Norge hos norska AUF?


- Helt klart var jag orolig direkt efter det overkligt hemska som hände hos AUF i Norge på Utöya. Men just nu känns det bättre. Det ska bli en rätt öppen SSU-kongress, men säkerheten har trappats upp.


- Kongressen inleds med minnesstund för att hedra offren för terrordåden i Norge. Jytte Guteland, Mona Sahlin och Stefan Löwén ska tala och dessutom blir det musik och poesi.
DD: Din första kongress?
- Ja, jag ser fram emot att få uppleva en riktig kongress. Träffa en massa härliga likasinnade SSU-are att diskutera olika politiska områden med. Det pirrar nog när man ska gå upp i talarstolen första gången.
DD: Vilka frågor intresserar dig?
- Kongressen ska behandla tre stora områden: arbete, utbildning och välfärd. Vi fem ombud från SSU-Dalarna har delat upp oss lite. Jag har tagit på mig att följa och debattera arbete-frågan.
DD: Var förbereder du att säga?
- Till exempel föra fram sommarjobbsgaranti för ungdomar i Dalarna, ja hela Sverige. Där har vi Smedjebacken som ligger i täten.
- Från Dalarna ska vi försöka få kongressen med på att driva frågor typ helt avgiftsfri kollektivtrafik för unga. Många har det inte så god ekonomi när de studerar, säger Johan Noresund.