Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Johan-Olovdagen firas på lördag

Johan-Olovskolan i Horndal är uppkallat efter politikern, författare och fackföreningsmannen Johan-Olov Johansson. På lördag firas Johan-Olovdagen vid hans barndomshem Tvåbo i Horndal.

Det är Johan-Olovsällskapet som varje år arrangerar dagen. Då utses årets Mästersmed, en person som verkar för att minnet av denne Horndalsbo ska bevaras spridas. Barndomshemmet Tvåbo ligger vid Grönsinkavägen. Skulle det regna flyttas festen till Modellhuset vid i Bruksparken.

Firandet börjar klockan ett. Buskbälgarna finn på plats och spelar. Britt-Marie Nord läser en novell av Johan-Olov Johansson. Ett av hans barnbarn, Lars Janhammar, och Bengt Söderqvist kommer att berätta om Johan-Olovs dagböcker.

Årets Mästersmed utses.

Alla är välkomna, även om man inte är medlem i sällskapet. För entrén 100 kronor blir man bjuden på Smemat, det vill säga glödstekt sill, potatis och svagdricka på kaffe och Johan-Olovkringlor.

Ordförande i Johan-Olovsällskapet är Göte Norstedt. Han var med och bildade sällskapet 1991. Initiativet togs av Monika Wikberg, som skrivit en avhandling om Johan-Olov. Ända sedan starten har medlemskapet hållit sig runt 100. När gamla slutar kommer yngre till.

– Jag tycker att intresset för Johan-Olov ökat sedan skolan bytte namn, säger Göte Nordstedt. Mycket viktig har Lars Hjertner varit.

Lars Hjertner har turnerat med den musikaliska föreställningen Änglaknäpp som bygger på en novell av Johan-Olov. Änglaknäpp, framförs som lunchteater på Göteborgs Stadsteater 15-19 september kl. 12 varje dag.

Johan-Olov Johansson skrev ett 20-tal böcker och ett otal noveller i olika tidskrifter under pseudonymen Johan Olov. Han fortsatte att skriva Bergslagsnoveller ända upp i 80-årsåldern.

Han kom med sina föräldrar till Horndal i spädbarnsåldern. Pappan arbetade på bruket men dog tidigt. Johan-Olov började arbetade som smed och blev så småningom valsmästare på bruket. Redan 1908 började han engagera sig fackligt och gjorde facklig karriär på riksplanet i Stockholm.

Han var en mycket populär radiopratar på 1930-1940-talen och berättade mustiga historier.

– De flesta av hans historien handlar om Horndal, livet på bruket och omkring, säger Göte Nordstedt.

Själv minns han Johan-Olov från sin barndom.

– Vi var grannar och jag minns honom väl, han brukade gå runt och prata med gamla arbetskamrater, säger Göte Norstedt.

Johan-Olov sällskapet bildades 1991 med syfte att främja intresset för Johan-Olovs verk och person och vårda minnet i författarens hembygd.

Sällskapet har gett ut en bok med utvalda noveller av Johan-Olov. Boken heter Änglaknäpp.