Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

John Thornander lägger hellre ned skolor är minskar antalet lärare

/

Annons

I oktober blev John Thornander gruppledare för folkpartiet i Borlänge. På hans första möte skulle han, i kraft av den nya majoriteten, godkänna en kommunbudget han inte sett tidigare.
- Det var chockartat, speciellt som jag sedan fick stå till svars för neddragningarna i budgeten, säger John Thornander.

Han har en gedigen politisk bakgrund, kom till Dalarna för 23 år sedan som ordförande för folkpartiets ungdomsförbund. Han har arbetat politiskt i landstinget i 20 år. Han är ombudsman för folkpartiets distrikt på halvtid. I höstas efterträdde han Bruno Blomqvist som gruppledare i Borlänge.
- Jag sa ja, mer för partiets skull än för min egen. Jag trivdes med landstingspolitiken. Jag skulle ha tagit över i våras men då kom den politiska röran så vi sköt upp det.
John Thornander sitter i landstingsfullmäktige och hade plats i landstingsstyrelsen och flera viktiga utskott. I Borlänge kommun är han ersättare i kommunfullmäktige, han sitter i trafikutskottet och är ersättare i kommunstyrelsen.
- Jag har lite speciellt ställning, jag har en ersättarplats i finansutskottet trots att jag inte är yrkespolitiker. Jag får vara med i den innersta kretsen, trots att jag är helt ny och det är väldigt intressant.
Just nu handlar mest om att spara och inte så mycket om ideologi.
- Tjänstemännen har tagit fram förslag på allting som går att spara och politikerna köpte förslagen.
Känner du dig som gisslan när fp nu är med och bildar majoritet.
- Alla partiet är gisslan, vi har inget val på kort sikt.
Han säger att folkpartiet var mycket tveksam till att gå in i den nya majoriteten med s och mp. Skälen att det ändå blev så var framför allt att det är viktigt att hålla ihop alliansen och att man som politiker ska ta ansvar när kommunen är i ett besvärligt läge.
- Ett mycket viktigt argument för folkpartiet var att sverigedemokraterna kunde blivit vågmästare om vi inte gått med.
Han hoppas att regeringen kommer med extra pengar till kommunerna, men om inte måste kommunen anpassa kostymen.
Han är inte främmande för ytterligare skolnedläggningar.
- Det är bättre att spara på lokaler än på lärare, säger John Thornander. Man kan inte argumentera med att kommunen sitter fast med tomma lokaler ändå, i så fall skulle vi ju behålla allt, alltid. Fp var emot högstadiet i Ornäs, nu med facit i handen vet vi att vi kanske kunnat behålla högstadiet på Jakobsgårdsskolan om vi inte byggt högstadium i Ornäs.
Han ser fram emot att organisationsförändringen som diskuteras.
- Jag har varit med och infört Dalamodellen i landstinget och trotts på beställar/utförarmodellen och försvarat den. Men jag är inte så säker längre och det känns spännande när man nu utreder en ny modell.
Han känner sig välkommen i kommunpolitiken och tycker att han bemöts med en öppen attityd.
Trots att kommunpolitiken är intressant och han ser sig själv mer som lokalpolitiker vill han gärna behålla sin plats i landstingsfullmäktige.
- Jag tror också att det finns en poäng i ar sitta i båda instanserna. Det blir ju bråk ibland mellan kommunen och landstinget och då är det bra att ha information från båda håll.

EVA HÖGKVIST
023-475 84
eva.hogkvist@daladem.seMer läsning

Annons