Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jonas är mästare i trolleri och clowneri

När Jonas Södergren från Säter var 10 år gick ett sommarlovsprogram på teven varje vecka där Joe Labero lärde ut trolleritricks. Jonas och en kompis blev fascinerade och lärde sig tricken utantill och visade upp för familj och vänner. Detta gav Jonas mersmak och sedan drygt tio år är han professionellt verksam underhållare inom clowneri och trolleri.

– Egentligen har jag Joe Labero att tacka för att jag kom in på den här banan, berättar Jonas. Jag upptäckte att det var kul att uppträda, trolla och underhålla.

Jonas lärde sig under uppväxten mer om trolleri, bland annat tillbringade han mycket tid med en annan dalatrollkarl; Anders Udd, kanske mera känd som Mr Udd, som han lärde sig mycket av. Jonas gick med i föreningar för trolleri och även i en amatörteatergrupp. Intresset för trolleri växte och utvecklades även mer åt teater, underhållning och clowneri.

För 15 år sedan studerade Jonas vid den berömda teater- och clownskolan "Ecole Philippe Gaulier" i London, där han utvecklades mycket.

Jonas har uppträtt på en hel del teatrar runt om i Sverige men även i Danmark, England, Skottland, Frankrike, Spanien, Vitryssland och Palestina.

Att uppträda i Palestina var ett starkt minne för honom.

– När människorna lyste upp och skrattade mitt i eländet, det var otroligt häftigt.

– Man behöver inget språk för att underhålla, clowneri handlar så mycket om kroppsspråk. Det är en ren konstform.

– Jag beundrar de klassiska komikerna, Chaplin, Bröderna Marx och Helan och Halvan. Jag har nog tagit efter dem litet, fast jag försöker skruva till det lite extra så det blir mer modernt.

– När jag uppträder för vuxen publik spelar jag en väl inövad karaktär som är helt originell, och som jag är ensam om i Sverige. Det är jag väldigt stolt över säger Jonas.

– När jag uppträder för barn, då är jag trollkarlen Jonas och då gäller det att ha kontakt med publiken. Allt kan hända och det gäller att numren sitter inrepeterade och stensäkert eftersom man måste improvisera ibland. Det är fantastiskt när publiken skrattar. Det är en drivkraft att stå på scenen, som kommer av mig själv. Det ger verkligen en kick och jag älskar det.

– Man kan inte sväva ut och tänka på andra saker, man måste vara i stunden och nuet och vara helt öppen för det som händer i publiken.

Jonas har förutom sina egna föreställningar även undervisat i clowneri och teater. Han har startat en alldeles egen clownskola i Stockholm där han har helgkurser, veckokurser och sommarkurser.

– Clownskolan är verkligen något jag vill utveckla och jobba mer med. Att undervisa är jättekul. Drömmen är att det ska bli en internationell clown- och teaterskola, där man ska kunna läsa en eller flera terminer. Det finns i nuläget inte någon renodlad sådan i Sverige.

Någon kändis vill han inte bli. Att vara med i teve, kändisskap och rikedom är inte något som lockar Jonas.

– Nej, nej säger Jonas och skrattar. Jag är en enkel människa. Så spartanskt som möjligt vill jag leva. Jag har inte mer än det jag behöver, jag blir nervös om jag har en massa grejer jag måste sköta om.

– Jag skulle vilja ha en liten stuga utanför Säter, gärna en friggebod, så jag kan åka dit på somrarna. Att åka till landet är jätteskönt, känna friden och höra tystnaden. Men sen vill jag tillbaka till storstaden igen, där det finns mycket mer att göra.

Jonas är även intresserad av politik.

– Jag var med i Ung Vänster redan som väldigt ung. Numera är jag med i kommunistiska partiet. Jag tycker det är för mycket orättvisor i världen, även om vi är förskonade i Sverige än så länge. Men det börjar märkas när skolor och vården försämras och personalen går på knäna. Jag gillar inte lönedumpningar och att företag roffar åt sig stora vinster.

– Jag skulle nog engagera mig mer politiskt om jag inte hade clowneriet, men tiden räcker inte till. Jag skulle vilja kämpa för ett bättre samhälle där alla är lika mycket värda.

I dagarna befinner sig Jonas Södergren i Spanien där han tillsammans med ett gäng clowner spelar i en internationell Clown Cabaret. Då ska han uppträda varje kväll med två föreställningar och dessutom göra det på spanska, vilket är imponerande!

Vill du läsa mer om Jonas och se smakprov på hans sketcher, gå in på www.jonassodergren.com

Ann-Sofie Lundberg