Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jonas Hasselqvist: 73 år sedan atombomberna föll – att förbjuda eller inte förbjuda kärnvapen

Artikel 2 av 5
Årsdagen av bombningen av Hiroshima
Visa alla artiklar

Den 6 augusti 1945 släppte amerikanskt bombflyg den första atombomben över den japanska staden Hiroshima. Tre dagar senare fälldes en andra bomb över Nagasaki. Bara i Hiroshima ska 129 000 människor ha omkommit de första dagarna, och precis som Annelie Börjesson, ordförande i Svenska FN-förbundet, skriver i sin debattartikel vårdas fortfarande, drygt 70 år senare, människor på grund av strålskador.

Därför väljer vi i dag, på årsdagen av atombomben över Hiroshima, att publicera flera artiklar om kärnvapenförbud

Sedan 1945 har kärnvapen aldrig använts i krig, men världen har vid flera tillfällen stått på randen till fullskaligt kärnvapenkrig. Den 26 september 1983 kunde världen, som vi känner den, för alltid ha förändrats då det sovjetiska försvarssystemet larmade om att kärnvapenmissiler hade avfyrats från USA. Om inte Stanislav Petrovs, tjänstgörande befälhavare vid det Sovjetiska luftförsvarsstyrkorna, beslutat att bryta mot order och hindra repressalier hade världen kunnat dras in i ett total kärnvapenkrig.

Debatt: Minnesdagar som manar till kärnvapenförbud

Under Kubakrisen 1962 höll världen andan efter att Sovjetunionen, på Kubansk begäran, börjat bygga robotramper på ön. USA svarade med att blockera Kuba och hota med militära åtgärder. Efter tretton dagars förhandlingar kunde krisen lösas och Sovjet gick med på att montera ner robotramperna mot att USA förband sig att försöka invadera Kuba igen. Men konflikten visade att ett kärnvapenkrig mellan värdens då två supermakter inte alls var otänkbart.

Debatt: Vi måste kräva ett klart ställningstagande om kärnvapen förbud från partierna inför valet

I dag har diskussionen om kärnvapen tagit ny fart i samband med Nordkoreas utveckling av egna kärnvapen, det stundtals hätska tonläget mellan USA:s president Donald Trump och Nordkoreas ledare Kim Jong-un och USA:s upphävande av Iranavtalet.

Samtidigt har den generella utveckling av säkerhetsläget allt mer börjar likna kalla krigets dagar. Med försämrade diplomatiska relationer mellan Ryssland och västvärlden. Ett Kina som flyttar fram sina positioner på den internationella arenan och militära interventioner av USA i Mellanöstern och Nordafrika. Det har lett till en ökad oro för att världen åter ska komma att hamna under hot av total ödeläggelse av mänsklighetens mest förstörande kraft, kärnvapnen.

Insändare: En kärnvapenfri värld är möjlig

I ljuset av detta formulerade FN:s generalförsamling en konvention mot kärnvapen 2017, en konvention som nu måste skrivas under av minst 50 stater för att bli verklighet. Frågan om Sverige ska skriva under har skjutits upp till efter valet.

Därför väljer vi på DD Debatt i dag, på årsdagen av atombomben över Hiroshima, att publicera flera artiklar om kärnvapenförbud.

Självklart kommer det finnas möjlighet att svara på artiklarna, men denna årsdag av den första atombombningen i världshistorien låter vi förespråkarna för ett kärnvapenförbud komma till tals.

Insändare: Feministisk utrikespolitik är viktig för nedrustningen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel