Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jonas Hasselqvist: "Vi är en del av medieeliten och här avgör vi vad som är relevant"

Att få säga sin mening utan att bli förföljd är en mänsklig rättighet, att få säga den samma i Dala-Demokraten är det inte. Vi har en publicistisk skyldighet att förmedla det som är relevant och sant. Vi har också ett ansvar att göra det på ett ansvarsfullt sätt.

Allt för ofta anklagas tidningar för censur för att vi inte skriver om ditt eller datt, för att inte just du fick din text publicerad på insändarsidan eller för att vi pixlar bilder. Men censur är när staten hindra din yttrandefrihet – INTE att inte få din röst hörd precist när och vart som helst.

Dala-Demokraten Debatt är vår plattform, här sätter vi spelreglerna. En del i det är att ha högt i tak, låta många och olika röster höras. Att prioritera plats till de som inte har stora egna plattformar och att ta ansvar för att debatten sköts sakligt, med anständighet och är relevant.

På sociala medier finns hatet, hoten och desinformationen såväl som kärleken och möjligheter att nå ut för människor som aldrig annars skulle ha kunnat göra det. Dala-Demokraten Debatt är något annat.

Vem är då jag att ta de besluten? Jag är journalist, det är mitt jobb. Precis som att du går till läkaren för att få en diagnos, till elektrikern för att koppla om strömmen i huset eller till frisören för att klippa dig, så är vi proffs på det vi gör. Vi är bra på det därför att gör det varje dag och för att vi specialiserat oss på att skriva om – och avgöra vad – som är relevant för våra läsare.

Idag finns det en aldrig tidigare skådad möjlighet att nå ut med sina tankar, idéer och åsikter. Sociala medier ger människor nya och globala plattformar. Men den ofiltrerade strömmen av åsikter är å ena sidan en kraft som kan förlösa å andra sidan en kraft som kan förstöra. I sociala medier finns både #metoo - berättelserna och människor som går från offer till aktivister. Men där finns också förövarna som skickar dickpicks, förföljer och hänger ut.

På sociala medier finns hatet, hoten och desinformationen såväl som kärleken och möjligheter att nå ut för människor som aldrig annars skulle ha kunnat göra det. Dala-Demokraten Debatt är något annat.

Fördelen (men också nackdelen) med oss är att här finns ett filter, ett filter för anständighet, relevans och saklighet. Vi är lika mycket en kvalitetsstämpel som en plattform. Här får du ha en avvikande uppfattning, men inte hata. Här får du utrymme att vara kontroversiell utan att komma med påståenden som inte går att belägga. Här får du skriva en dikt, men inte om vad som helst.

Dala-Demokraten Debatt finns för dig, för att du ska få tadel av samhällsdebatten, för att du ska få den bästa möjliga argumentationen och för att du, om du vill, ska få en plattform att uttrycka din åsikt på - förutsatt att det görs på ett sjyst sätt.

Vi är nämligen en del av medieeliten och vi tar oss rätten att avgöra vad som är relevant...

och vad som inte är det.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel