Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jonas Helgesson talade om drömmar i Falun

Cp-skadade Jonas Helgesson är en mästare på att uppfylla sina drömmar. I måndags gästade han skolan Mosaik i Falun, som arbetar med temat "I have a dream".

Jonas Helgesson är mannen bakom självbiografin Grabben i kuvösen bredvid och Ett cp-bra liv, som släpptes tidigare i år. Nu åker han riket runt för att tala om sin resa, från det att han föds med navelsträngen runt halsen och får en cp-skada tills i dag då han gjort sig av med rullstolen och lärt sig både köra bil, spela bas, simma och prata.
- Jag talar i alla fall bäst svenska i hela Malmö, säger han, trots att han fortfarande har svårigheter.
När Jonas Helgesson talar för elever i årskurs fyra till nio blandar han humor med allvar och sätter verkligheten i ett annat perspektiv. Han vill få ungdomarna att känna tacksamhet och glädje till livet, och Jonas blir en symbol för att drömmar går att uppnå trots svårigheter.
- Jag är hellre handikappad i min kropp än i min hjärna, och i min inställning till livet, säger han självsäkert.

Skadan får tala för sig själv

I publiken på Mosaik sitter barn med drömmar som att bli kock, läkare, innebandyproffs, kändis, och att lära sig åka skateboard.
- Själv lever jag i min dröm, jag gör exakt det jag älskar och det är särskilt roligt att tala inför ungdomar, och tuffa killar i synnerhet. Ungdomar är inte färdiga, vuxna är så tröga, menar han.
När Jonas talar nämner ha bara sin funktionsnedsättning flyktigt, och väljer i stället att lägga fokus på ämnet drömmar.
- De kommer att minnas mig lika mycket som de kommer att minnas det jag sagt. Skadan får tala för sig själv, poängterar han.

Arbete svårast

När det gäller situationen för cp-skadade menar Jonas att arbetet är den största nöten att knäcka.
- I arbetsansökningar har jag både testat att skriva att jag är cp och att jag inte är det. Inget blir riktigt lyckat. Skriver jag att jag är cp får jag inga jobb men skriver jag däremot att jag inte är cp, ja då blir intervjun aningen stel.

Autografer

Bons-David Andersson var en av eleverna som gick direkt fram till Jonas Helgesson och bad om en autograf.
- Han var både rolig och cool. Det häftigaste var att höra om allt han lärt sig.
Bons-David drömmer om att bli tecknare.
- Efter att ha hört Jonas berättelser har jag lärt mig att inte ge upp, jag ska försöka ännu mer, säger han.

MATTIAS GÖTHBERG