Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Josefin vill hjälpa andra med funktionshinder

Josefin Rådbo vet vad det innebär att överkomma sitt funktionshinder. Hon fick diagnosen ADHD vid vuxen ålder. Hon vill inspirera andra att det går att nå sina mål.
– Jag har varit präst i 5 år. Nu kan jag säga att det gick, det var inget problem. Jag hoppas att det kan hjälpa andra, säger Josefin Rådbo, komminister vid Gagnefs kyrka.


Som barn var hon som vilket annat barn, fast livligare. Hon berättar att ingen reflekterade över det, hon var som hon var helt enkelt.
– Jag spenderade mer tid under skolbänken än vid den, pratade mycket och busade mycket, säger Josefin Rådbo.
Och redan vid fyra års ålder spådde hon vad hon skulle bli. Under ett besök till Gagnefs kyrka för hennes kusins konfirmation så sa hon ”Jag ska bli präst” när hennes farbror frågade vad hon skulle bli när hon blev stor.

Hon beskriver sin familj som ”svenne-religiös”, det vill säga att familjen var i kyrkan på högtider men inte annars. Efter konfirmationen växte Josefins tro när hon började att engagera sig i kyrkan.
När hon började studera religionsvetenskap på Teologiinstitutionen i Uppsala efter studenten uppstod en ny situation. Att bo själv fungerade inte.
– Det blev ”error”, säger hon och pekar mot huvudet; jag upptäckte att jag hade blivit väldigt påpassad. Jag trodde att jag skulle klara av att bo själv och mina föräldrar trodde nog det också. Det hade liksom aldrig varit ett problem, säger Josefin Rådbo.
Diagnosen kändes som att dra ner en rullgardin. Det fanns en neonskylt i pannan som sa att hon inte skulle få något jobb, beskriver hon känslan.

Hon fick medicin och kände hur hon mådde bättre. Då började arbetet att lära sig att leva själv.
– Jag hade aldrig ställt en väckarklocka, aldrig gjort en läxa själv, aldrig satt på en tvättmaskin, aldrig lagat mat utan att någon talat om hur jag skulle göra.
Hon fullgjorde sina studier. Hade sin första praktik i Gagnef och började arbeta som komminister december 2011. En cirkel har slutits från när hon var fyra år till där hon är idag.
Nu känner hon att det har varit till hennes fördel att hon fick sin diagnos så pass sent.
– Idag är jag övertygad om att om jag hade fått reda på det som barn så hade jag blivit itutad mycket tidigare att det här kommer inte att gå. Du kommer inte kunna bli präst. Det var ett sådant klimat då. Nu är det mer accepterat. Jag hade nog inte suttit där jag är nu om jag fått veta om det som barn.

Välgörenhetskonserten som arrangeras på lördag kommer skänka intäkterna oavkortat till Kronprinsessan Victorias fond. De pengarna går till barn med funktionshinder och kronisk sjukdom. Det är på ett sätt hennes 30-årskalas då hon fyllde 30 den fjärde februari.

Hon vill uppmärksamma barn och ungdomar med funktionshinder eller kroniska sjukdomar.
– Jag är präst här i byn och kan bidra med allt vad jag är och kan. Då är min ADHD och mitt funktionshinder en del av det. Det känner jag att jag kan gå ut med. Just för att visa att det går ändå.

Seth Jansson
seth.jansson@daladem.se


Josefin Rådbo

Ålder: 30
Bor: Borlänge
Familj: Signe, 5 månader, och make Mattias Rådbo
Yrke: komminister, för närvarande föräldraledig
Har studerat: religionsvetenskap vid teologiinstitutionen i Uppsala
Intressen: Just nu kretsar allting kring Signe