Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jubileumsfest på teatern

En av årets stora teaterhelger blev samtidigt ett 25-årsjubileum.


Barnteaterfestivalen
firades med jubileumsshow, jättetårtor och hyllningstal.

I slutet av 1980-talet skrev tidningen om biografdöden. Video och kabel-tv sågs som ett hot mot de gamla biosalongerna.
Samma år som Sagabiografen på Åsgatan visade sin sista film, drog amatörteaterföreningen Humus in i lokalerna. Hedemora hade fått en ny teaterscen och det var dags för den allra första barnteaterfestivalen.
En liten utställning intill Sagateatern skildrar festivalhistorien med programblad från alla år, tidningsurklipp och scenkläder.

På teaterscenen samsas sju olika grupper om utrymmet. De yngsta skådespelarna har inte ens hunnit börja skolan.
Söndagen inleds med ”Världens bästa cirkuz (?)”. Pjäsen heter så och gruppen kallar sig för Knatte, Fnatte och Tjatte. Fast de är dubbelt så många.
Men det är ingen ordning på den där cirkuzen, det är inte bara stavningen som gått på tok. Och knappast blir det bättre av att artisterna stjäl saker från varandra.
Djurskötaren kan svårligen göra sitt nummer då någon tagit hennes lejon. Trollkarlen har blivit av med sin trollstav och försöker använda en pinne i stället, utan större framgång. Självaste cirkusdirektören är bestulen på sina manuskort, så hon vet inte riktigt vad hon ska säga.
Det slutar med att alla säger upp sig, utom direktören som tänker satsa på en enmansshow.
En liten grupp på två personer har tagit namnet Mango. De vaknar upp på en öde ö och har ingen aning om hur de hamnade där. Som tur är finns en resväska med en kikare, kläder, vattenflaskor och lite annat som kan behövas.
Ännu bättre blir det när de hittar ett träd där det växer äpplen, bananer och, förstås, mango. Sedan går de och lägger sig igen.
Kanske allt bara var en dröm?

Det ska bli jubileumsshow också. Betsy och Sara sjunger en hyllningssång till Sagateatern och spelar upp små axplock ur sina egna föreställningar genom åren. Det är ganska många, för de har varit med på festivalen elva gånger.
Teaterpotpurriet är en del av det stafettal som inletts av Christina Ljungberg. Den ena talaren tar liksom vid där den andra slutade. Alla som vill får vara med.
Publiken bjuds också på ett mimiskt robot och electric boogie-inspirerat dansnummer. Det blir dessutom ytterligare musik från Summerkid och Kajsa Vogel.

Johan Källs/DT