Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jubileumshallen blir bygdegård

Jubileumshallen på Sjöviks folkhögskola ska bli Bygdegården Jubel. Byggnaden måste byggas om och till för 6,6 miljoner kronor. Skolan kan inte få de bidrag som fordras.

Jubileumshallen ägs av Sjöviks folkhögskola och är i stort behov av renoveringar, bland annat för att göra den tillgänglig för alla. Kommunen var beredd att betala 30 procent av kostnaden, men Boverket sa nej till en ansökan om pengar från folkhögskolan.

Nu görs ett nytt försök. Jubileumshallen har genom åren använts som samlingslokal för studieförbund, lokala föreningar och kulturevenemang.

För ett knappt år sedan bildades Folkärna Bygdegårdsförening. Nu är det föreningen som söker om bidrag hos Boverket, för att bygga om huset, som kommer att kallas Bygdegården Jubel.
Genom ett nyttjanderättsavtal kommer lokalen att kunna användas både av allmänheten och folkhögskolan.

Boverkets samlingslokaldelegation har varit på besök, och har gett tips om hur Jubileumshallen skulle kunna klassas som samlingslokal.

En ny ansökan ska skickas till Boverket. Nya ritningar har tagits fram, som bland annat innehåller en tillbyggnad. Satsningar görs på energibesparing och tillgänglighet. Kostnaderna beräknas till 6,6 miljoner kronor.

Kommunalrådet Lars Isacsson säger att förslaget är att kommunstyrelsen ska teckna ett samverkansavtal som innebär att båda parter vinner. Om kommunen ska bidra med 30 procent av kostnaden, max 2,25 miljoner kronor, vill kommunen att Sjöviks Folkhögskola ska ställa upp. Ett sådant avtal ska godkännas av kommunstyrelsen.
– Det handlar bland annat om att fler studenter på skolan ska skriva sig i Avesta kommun och om samarbete med timringsutbildningen, säger Lars Isacsson.
Eva Högkvist
eva.hogkvist@daladem.se