Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Julbaket i full gång

Det doftar nygräddade saffransbullar i köket i Folkärna hembygdsgård. I stora salen ligger tomtar i stora högar och på gården rensas sly och buskar.

Det är årets julmässa, nästa helg, som förbereds.
Folkärna hembygdsförening bjöd in till julmässa under tio år men så tog krafterna slut i slutet på 1990-talet.
Men förra året började Marianne Green och Kerstin Persson diskutera att det skulle vara roligt med en julmässa.

Lite i smyg drog de i gång och det visade sig att det blev succé. Pengarna som kom in gick in i nödvändiga takbyten på hembygdsgården.
I år är julmässan sanktionerad av styrelsen. Hela året har arbetet pågått. Ett tiotal personer har träffats varje måndag i hembygdsgården för att slöjda och handarbeta. Andra har jobbat hemma.

Det kommer att bli försäljning av hemslöjd, det mesta gjort av föreningen medlemmar men också en del slöjd från andra som säljs på provision. Men det ska vara sådant som hör till julen och Folkärna.
Stora jullotteriet har fantastiska hemgjorda tomtar som pris. Så blir det förstås servering av kaffe och hembakt. För den som inte hinner, kan eller orkar julbaka så finns både kakor och saffransbullar att köpa. För att inte glömma knäcken, som nog både ska lottas ut och säljas.
En av föreningens veteraner, 98-åringar Sigrid Ljung, kokar all knäck till julmässan.
Den dagen DD kommer på besök jobbar Robert Källman med att göra fint på gården. Inne i huset sätter Bengt Johansson ihop hyllor för det som ska säljas och lottas ut.

I köket finns Solveig Johansson, Kerstin Persson, Siv Svensson och Marianne Green. Den här dagen bakas 2 000 lussebullar. Tre omgångar på tio liter mjölk var blir det. Det knådas, rullas, penslas och dekoreras med russin. Solveig Johansson sköter gräddningen. En plåt blir lite välgräddad, men alla skrattar och säger att det blir bullar till personalen.
Det är nära till skratt trots att det är mycket jobb.
Julmässan pågår i tre dagar, 15,16 och 17 november, 10-18.
– Det är tuffa dagar, men vi är ju pensionärer, säger Solveig Johansson och skrattar.
– När det är roligt så orkar man, säger Kerstin Persson.

Eva Högkvist
eva.hogkvist@daladem.se