Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Julmarknad vid Falu Gruva för 17:e året i rad

För 17:e året i rad arrangerades under söndagen en gammaldags julmarknad vid Falu Gruva. Denna gång med mat och hantverk i fokus.

Annons

Allt inramat av ett vackert väder med ett par minusgrader och ett centimetertjockt snölager.

På plats fanns cirka 140 marknadssäljare med bland annat genuina hantverk och lokala matdelikatesser som exempelvis strutskött, hjortron, bakverk och kaffe i olika smaker. Dessutom korades Faluns Lucia.

–Förra året hade vi runt 14 000 besökare och som det ser ut nu mitt på dagen så är det många fler i år, säger Katarina Westfeldt, evenemangsansvarig vid Falu Gruva.

–Vi satsar alltid på kvalitet och lokala marknadssäljare. Vi försöker att ha runt 140 bord på området. Bordshyran är inte speciellt hög och kön för att få sälja på marknaden är lång och vi får tyvärr säga nej till många försäljare.

För den som inte bara ville handla i de befintliga butikerna på gruvområdet eller i stånden fanns det aktiviteter som att åka häst och vagn, fiskdamm, rundturer i gruvan, lyssna på Frälsningsarméns sånger samt till kören Anna af Falu Gruva som sjöng jul- och adventsånger på gruvområdet.

Julgranar, senap, tomtar, korgar, kransar, glögg och liknande fanns i mängd liksom förtäring i olika former. Lång kö var det till de fyra gruvtomtarna i muséet.

–Jag lämnade en önskelista till tomten med önskan om bland annat Lego Friends, biljetter till Globen Horse Show i november nästa år och en drönare, sa elvaåriga Lovisa Lycksell från Falun, som har en egen detektivbyrå.–Pappa hade inbrott nyligen i sitt företag och jag har säkrat spår! En drönare kan vara bra att ha i min byrå i det fortsatta arbetet.