Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Julmarknaden växer – över hundra säljare

Kulturhuset, Rättviks Köpmanna­förening, Rättviks­parken och Rättviks kommun samarbetar i det stora arrangemang som presenteras för första gången i helgen.

Rättviks Kulturhus ekologiska och klimatsmarta jul med konsthantverk och mathantverk samlar många besökare varje år.

I år får besökarna uppleva ännu mer jul i Rättvik när Rättviks Köpmannaförening tillsammans med Rättviksparken och Rättviks kommun arrangerar julmarknad i centrum med 100 hantverksstånd, gycklargrupp, trollerikonster, musikunderhållning med bland andra sångerskan från Rättvik Emma Nordin och Nedansiljans Brasskvartett.

– Vi har arbetat intensivt tillsammans för att ordna en marknad kring jul. Det är helt fantastiskt hur alla hjälper till och hur positiv inställning alla har, säger Håkan Johansson, vice ordförande Rättviks Köpmannaförening och Per Mårthans, konferencier under julmarknaden.

– Jag kommer bland annat att hjälpa människor hitta rätt och sköta prisutdelningar, säger Per Mårthans en av de som arbetar intensivt med marknaden.

På Rättviksparken arrangeras en inomhusjulmarknad och på Kulturhuset öppnar Krakówtriennalen, utställningen med internationell grafik i konsthallen. Kulturhusets julmarknad är öppen både lördag och söndag. Utomhusmarknaden är öppen enbart på lördag den 14 december.

– Vår julmarknad har varit klimatsmart sedan 2008 och vi har utvalda produkter som är genomtänkta ur miljöperspektiv, säger Ullrika Ström, keramiker och medlem i hantverkskooperativet Handslaget.

Vid Torget har Handslaget och Rättviks Hemslöjd öppet och där finns också en julutställning. Dessutom invigs nya Rättviks Tunnbrödsbageriet som flyttat från Ågatan till Vasagatan 12 och numer även heter Handelsbod.

– Vi tror det blir trevligt och kul här i Rättvik med zumbauppvisning, ridande lucia och pepparkakshustävling och vi fortsätter samarbetet med handeln, kommunen och beondeanläggningarna, nu närmast med nyårs­fyrverkeriet vid Långbryggan, berättar Håkan Johansson.

Katarina Cham
katarina.cham@dt.se