Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Julnatten lockar fler än julottan

Julen är mycket mer än några timmar på julaftonens eftermiddag. Det vill kyrkoherde Ingrid Öberg Hägg påminna om.
Själv tycker hon att julen är väldigt fin, när ljusen är tända och predikan är förberedd eller är barnen kommer till krubban.

– Jag tror att många tycker att hösten är jobbigt och det vänder lite när man får tända ljusen och stjärnorna i advent, säger Ingrid Öberg Hägg. Men det är så lätt att lägga på sig så mycket, att allt ska vara perfekt till julen. Det behöver det inte vara.

Ingrid Öberg Hägg har varit präst i 25 år och arbetat alla jular utom en, när hennes femte barn skulle födas.

– Jag har arbetat alla julnätter och många julottor.

När barnen var små fanns ett måste. De var tvungna att följa med till ålderdomshemmet iklädda sina finkläder. Däremot har julottan alltid varit frivillig för prästbarnen.

Hon är kyrkoherde i By-Folkärna pastorat och kontraktsprost. Hon bor i prästgården i By som familjen köpte av församlingen för några år sedan.

– I år är första året som vi inte firar julnatt i By kyrka. I stället blir det julnattsmusik i Horndals kyrka och i Folkärna kyrka. Julotta firas i Krylbo och i By.

Ingrid Öberg ska vara i Horndal på natten och i By på morgonen.

– Jag måste inte, men jag vill. Jag bor ju så nära, det är enklast för mig att ta julottan.

Hon tycker mer om den sena gudstjänsten på julnatten, det har också visat sig att allt fler väljer den framför julottan.

– Det fins alltid en liten oro att jag inte ska vakna i tid till julottan. Det är klart att de skulle ringa efter mig om jag försov mig, men det vore ju lite förargligt.

Julottan är den traditionella högtiden, som man minns från sin barndom. Det ska vara samma psalmer och ljusen ska brinna.

– Det behövs inget extra på julottan. På julnatten kommer många yngre och därför väljer vi kanske lite annorlunda program. Men ljusen brinner lika fint och julevangeliet är kärnan.

DD frågan om Ingrid Öberg Hägg tror att människor har glömt det kristna julbudskapet.

– Nej, säger hon. Titta på Karl-Bertil Jonssons julafton, budskapet finns där. Kärnan är levande. För många är det viktigaste att träffas och oftast inte bara kärnfamiljen. Finns det en granne eller en gammal moster som är ensam tar man med dem

De båda pastoraten turas om för att det ska finnas en möjlighet för den som känner sig ensam under julen att få sällskap. I Avesta håller man öppet hus med kaffe, andakt och trevlig samvaro på julafton och i Krylbo på annandagen.

– Julen är lång och det är viktigt med gemensamhet vid fler tillfällen är julafton.

Karl-Bertil stiger in i By kyrka. Det blir två föreställningar av Tage Danielssons julberättelse en på annandagen och en 29/12.

– Jag tycker det är väldigt roligt, säger kyrkoherden. Det är helt ok att visa teater i kyrkan.