Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Julsändning i 15 timmar

Nu är allt klart för Hedemora närradios julsändning. En snart 20-årig tradition där den lokala musiken fått extra mycket utrymme den här gången.
– Vi vill lyfta fram musikskolan och vi har fem olika konserter inspelade, säger Tommy Samuelsson.

Han minns sitt allra första radiouppdrag. Det var ett möte i Folkets park och han skulle sända direkt i 25 minuter, efter att ha fått hoppa in med kort varsel.

– Det låter inte så mycket, men det var de längsta 25 minuterna i mitt liv, säger han.

Det var 1996 och i dag är Tommy Samuelsson snarare en veteran på Hedemora närradio. Fast 89-årige Arne Moström är värre. Han har också varit med under alla de 18 åren som närradion sänt program på julafton. I år kommer Arne Moström att höras under programpunkten Arne och några julskivor.

I början spelades allt in på VHS-band, vilka var hopplösa att redigera felaktigheter på i efterhand, men åtminstone kunde ge upp till åtta timmars speltid. Sedan fick någon åka till studion för att byta till nästa kassett.

I dag finns hela den 15 timmar långa sändningen på en enda stor ljudfil. Det är bara att starta sändningen på morgonen och sedan sköter allt sig själv.

En nyhet för i år, är att Tommy Samuelssons son Linus, gör debut som programledare. Han har gjort en nästan 40 minuter lång intervju med den lokala musikprofilen Eric Ersbacken.

– De varvar med musik från Erics skivor, berättar Tommy Samuelsson.

Musik blir det mycket av, inte minst med Hedemora musikskola vars julavslutning och julkonsert i Hedemora kyrka, kommer att sändas under dagen och kvällen.

Linus Samuelsson har också satt ihop en lista med julmusik som delats upp två akter.

– Klockan elva kommer ett inslag med Rolf Karlsson som berättar om sina julbonader, en udda samlarhobby får man ju säga. Men det är en stark Hedemoraprofil som många minns från Roffes Livs-tiden, säger Tommy Samuelsson.

Timmen efter är det dags för Lars Westlund att sammanfatta ett långt yrkesliv inom Hedemora kommun. Han är även socialdemokratisk politiker med många år i kommunfullmäktige.

Kyrkoherde Pontus Gunnarsson delar också med sig av sina tankar kring julen. Med anledning av den uppblossade invandringsdebatten, talar han bland annat kring omständigheten att Jesus var en flykting.

Julradion sänds mellan klockan 9.00-00.00 och går i repris på juldagen och annandagen.

– Vi hörs i princip i hela södra Dalarna, med viss radioskugga i Stjärnsund och Dormsjö, berättar Tommy Samuelsson.