Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jultomtar som hjälpt barn i över 130 år

Sedan 1882 har Hedemora Jultomtar hjälpt barn som har det knalt ekonomiskt inför julen. Nu är det dags igen.
– Vi är ju Hedemoras äldsta förening, säger Mari-Ann Holmsved i Sällskapet Hedemora Jultomtar.

Förr i tiden delade sällskapet ut kläder och skor till barn som hade det svårt ekonomiskt. I dag ser man kanske inte samma armod. Men fortfarande finns det föräldrar som har svårt att få pengarna att räcka till nya vinterkläder till sina barn, kanske beroende på arbetslöshet eller sjukdom.

De senaste åren är det ett 40-tal barn som fått bidrag av Jultomtarna, numera i form av presentkort hos Hedemora Köpmannaförening. Hur många kronor presentkorten är på varierar, beroende på hur mycket pengar man får in och antalet sökande, men de har hittills varit på högst tusen kronor.

Just den här veckan går det att ringa till föreningen och göra en ansökan.
– I regel är det mammorna som ringer. Då vill vi ha reda på barnets namn, ålder, skola och situation. Sen har vi kontakt med skolsjuksköterskorna också, berättar Mari-Ann Holmsved.

Därefter går sällskapet igenom ansökningarna och fredagen den 6 december delas presentkorten ut.
– Då vill vi gärna att föräldrarna tar med sina barn så de känner att det verkligen går till dem, säger Holmsved. Och då brukar de ofta säga: Nu kan vi gå och handla den där jackan eller de där stövlarna.

Sällskapet Hedemora Jultomtar har cirka 150 medlemmar och deras medlemsavgifter är en av inkomstkällorna. Den största inkomstkällan är dock bidrag av diverse föreningar, kyrkor och privatpersoner.
Jan Björkegren/DT
jan.bjorkegren@dt.se