Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Junietappen i DD-fisket avgjord

Junietappen i DD-fiskets tävling är avgjord. Många yngre förmågor har deltagit i år, vilket vi på Dala-Demokratens fiskeredaktion tycker är mycket glädjande. Ture Freby, 8 år från Gustafs tog hem abborrklassen med en fin "firre" som vägde hela 1 500 gram, och nu går han tillsammans med de andra etappsegrarna vidare till den stora finalen i höst.
– Att få fiska med farfar Börje på sommarlovet vid stugan i Sundborn är bland det bästa som finns, säger en lycklig Ture Freby.

Ture berättar att han och farfar brukar ta ekan som också har en liten "snurra" där bak en sväng på Toftan minst två gånger i veckan. Och vid "Abborrsten" i Lumsviken kan de stora fiskarna ligga och lura säger han. Ture tycker det känns tryggt att farfar är med och sköter håven om det skulle behövas hjälp när det hugger på kroken. Farmor Gunnel passade naturligtvis på att fotografera den fantastiska händelsen, och Ture kommer säkert att bärga många fiskar till innan sommarlovet är över.

Junietappens enda deltagare i gäddklassen är Christer Stolt från Siljansnäs. Christer har deltagit många gånger i DD-fisket och i år han har fångat en "baddare" i Siljan som vägde mäktiga 12 220 gram. Naturligtvis vinner han klassen och går till final då han är månadens enda gäddfiskare.

I regnbågsklassen var det mycket jämt i år. Den som drog längsta strået till slut var frisören Märit Svärd från Tuna-Hästberg med en finfin regnbåge på 2 850 gram som hon fångat vid Ljustjärn i Nyhammar. Peter Carlsson från Borlänge fick se sig besegrad med knapp marginal på endast tio gram och missade också hårfint en finalplats i oktober.

– Jag har fiskat sedan jag växte upp i Bäsna, och minns att jag brukade stoppa en degklump i fickan och gå till Hemtjärn och meta om dagarna. Det bästa med att fiska nu för tiden är egentigen när jag åker iväg alldeles själv med husvagnen till Hedtjärn i Nyhammar. Det är skönt att komma från gården i bland och träffa nya människor med samma intresse. Ibland tar jag mitt barnbarn Olivia med, hon tycker det är så roligt att fiska och att bo i husvagnen med mig, säger Märit.

Öringklassen hade tre deltagare i juni, och överlägset största fisken som vägde hela 3 900 gram lyckades David Sjöblom från Borlänge fånga i byn Djura strax intill där Dalälven flyter förbi.

– Ja, det är ju helt otroligt hur det kan bli. Jag hade bara tänkt meta lite abborre, och så får man en jätteöring på kroken. Håven hade jag lämnat i bilen, men som tur var gick det bra ändå, säger en överväldigad David Sjöblom som går vidare till final vid Ljustjärn i höst.

Segrarna i respektive klass går till final, och i höst får de vara med och tävla om förstapriset som är en fiskeresa till Åland. Vill du också vara med och prova fiskelyckan i juli och augustietappen? Skicka ett mail med namn och adress, fisksort, var du fiskat, och storleken på fisken. Bifoga också bild och maila till: ddfisket@daladem.se

Resultat. Abborre. 1). Ture Freby, Gustafs 1 500 gram. 2). Kent Olsson, Matfors 1 438 gram. 3). Emil Strand, Borlänge 1 320 gram. 4). Kalle Matsson, Mora 1 250 gram.

Regnbåge. 1). Märit Svärd, Tuna-Hästberg 2 850 gram. 2). Peter Carlsson, Borlänge 2 840 gram. 3). Adam Hahne, Insjön 2 700 gram. 4). Susann Stolt, Siljansnäs 2 660 gram.

Gädda. 1). Christer Stolt, Siljansnäs 12 220 gram.

Öring. 1). David Sjöblom, Borlänge 3 900 gram. 2). Susann Stolt, Siljansnäs 2 330 gram. 3). Kerstin Svedberg, Rättvik 1 820 gram.