Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Juridikfronten går till hovrätt med nazimål

Falu tingsrätt friade nazisten Pär Öberg för hets mot folkgrupp därför att fler skulle ha kunnat använda hans twitter där de åtalade uttrycken publicerats. Nu går föreningen Juridikfronten till Svea hovrätt för att i stället få Öberg bötfälld för rättegångsförseelse.

Annons

Juridikfronten är en grupp unga jurister och juriststudenter som tagit som uppgift att bevaka nazistiska och mer extrema nationalistiska rörelser och hur de agerar framför allt på nätet. Det var deras anmälan som ledde till åtalet mot Öberg och anmälningar från föreningen har lett till över 50 lagföringar för hets mot folkgrupp och andra brott med rasistiska motiv. Tidigare i höst dömdes en malungsbo för hets mot folkgrupp, anmäld av juridikfronten.

Nu tar fronten ett ovanligt grepp.

Vid rättegången angrep Pär Öberg Juridikfronten som han påstod vara politisk motståndare och påstod bland annat att de "själva skrivit kommentarer som var hets mot folkgrupp och anmält dem själva, åkt dit för det och när det kunde bevisas erkänt det".

Då påstående enligt inlaga från Juridikfrontens ordförande Robin Enander är osant yrkade han redan vid rättegången Öberg för det ovanliga brottet Rättegångsförseelse. Yrkandet lämnades utan bifall av Falu tingsrätt.

Innan tiden för överklagande av den friande domen går nu Juridikfronten till hovrätten och överklagar beslutet och yrkar att Öberg ska fällas för sitt uttalande. Det påpekas att en tilltalad inte bör tillåtas avge "förklenande, förtalande och misstänkliggörande kommentarer om en anmälare som inte själv uppträder under en process" och kan försvara sig. Till stöd hänvisas till en rad tidigare rättsfall.

Läs även: Öberg frias

Läs även: Nordfronts utgivare efterlyst

Läs även: Stötande att låta nazist slippa fängelse

Annons