Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Juridikfronten lovar: Vi ska fortsätta granska

De fördröjde nazistiska NMRs partibildning. Det är som direkt följd av Juridikfrontens arbete nazisten från Malung ställs inför rätta för hets mot folkgrupp.
– Vi kommer att fortsätta granska dem, lovar Robin Enander, nyvald ordförande för Juridikfronten.
LÄS ÄVEN:

"SMR kopierar de gamla nazisterna"


20-årig malungbo åtalas för nazisthat via twitter

Annons

Juridikfronten är en ideell förening som tagit som uppgift att granska nazistiska, utranationella och nationalistiska rörelser. Det började med en nuvarande medlems förtalsprocess mot just en nationalist. Den vanns och i det låg fröet till vad som nu är Juridikfronten.

– Vi har tagit som uppgift att se till att de här rörelserna följer lagen, främst på nätet, där polisen knappast gör något. Folk kommer och ber om att få vara med. Och vi har till i dag anmält hundratals brott, var av 56 anmälningar som lett till lagföringar för hets mot folkgrupp, säger Robin Enander.

Medlemmarna granskar aktivt sajter som SMRs Nordfront.se och enskildas twitterkonton i jakt på lagbrott. Det var så det målet mot SMRs talesman Pär Öberg hamnade i Falu tingsrätt. Det var så målet mot 20-åringen i Malung gick till åtal.

– Det är först när vi har material som vi räknar med ska ge fällande dom som vi anmäler, säger Robin Enander.

– Vi ser också en nedgång i anmälningar. Det tar vi som ett erkännande. Att de börjar inse att de inte kan skriva vad som helst på nätet längre...

Annons