Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

JVM-guld till Säterbygdens Oskar Sandberg

/
  • Oskar Sandberg, Säterbygden, på prispallen efter JVM-guldet. Från vänster i bild syns Andrej Cully, Slovakien, Oskar Sandberg, och Vaclav Snuparek, Tjeckien.       Personer fr.v. 2, Andrej Cully Slovakien, 1. Oskar Sandberg Sverige, 3. Vaclav Snuparek Tjeckien

VM i MTB-orientering började med svenskt guldfirande på medeldistansen.
Säterbygdens Oskar Sandberg kontrollerade från start till mål – och hoppas på ny medalj i onsdagens sprint.
– Det är bland det största jag vunnit, säger 19-åringen.

Annons

Förra året vann Oskar Sandberg JVM-guld i sprint.

Nu slog Säterbygdens talang till med ett guld redan på medeldistansen i VM som pågår i veckan.

Banan var tuff med cirka 500 höjdmeter och en sträcka på cirka 15 kilometer i kortaste åkväg. Oskar Sandberg kom in i loppet perfekt och gjorde inga misstag. Efter varning tappade han mot jagande Andrej Cully, Slovakien, men höll hela vägen in i mål.

– Förra året vann jag sprinten och det var väldigt stort då. Jag rankar nog faktiskt en medeldistans lite högre. Det är bland det största jag vunnit, säger Sandberg.

Vad betyder det för dig?

– Ett JVM-guld är egentligen bara ett steg på vägen. Men självklart betyder det mycket då jag satsar på tre grenar: MTB-orientering, skidorientering och vanlig orientering.

Är du förvånad?

– Nej, egentligen inte. Det handlar bara om att få till det så är jag med där uppe. Men självklart kan man inte ta ut något i förskott. Jag trodde sprinten var min största chans. Vi får se hur det går där, säger Oskar Sandberg.

Filip Bergström, Kvarnsveden, skulle ha kört herrarnas juniorklass men har drabbats av halsont – och riskerar att missa resten av VM.

Sprinten avgörs på onsdag. Då kan det bli en ny medalj.

Landslagsledaren Peter Bergström tror starkt på fler framgångar i mästerskapet.

– Han är enormt stark efter det här. Han har jättestora chanser för att ta en ny medalj, säger Bergström.

IFK Moras Agnes Elfving bröt i damernas seniorklass efter att ha ramlat och fått strul med cykeln. I damjuniorklassen blev regerande världsmästarinnan Kajsa Engström, OK Kåre, åtta.

– Hon hade lite otur med att stuka handleden alldeles innan. Men hon körde ändå, säger Bergström.

Per Vestling, OK Kåre, debuterade i internationella sammanhang och blev 37:a i herrarnas seniorklass. Erik Frost från IFK Mora hamnade långt ner i resultatlistan.

Annons