Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

K-rådet ska svara i KF

Inför sittande kommunstyrelsen fick ledamöterna information om att det tillkommit kostnader för bygget av ny brandstation. Det handlade om att transformatorstationen måste flyttas. Något som kommunen känt till sedan i somras.
Nu vill Kommunpartiet ha svar på frågor kring detta.

I somras fick kommunen besked om att de inte fick bygga en utryckningsväg ut i korsningen, Fabriksvägen och Grånäsvägen. Trots detta byggdes en väg, med markisolering och markduk och i riktning mot korsningen. Entreprenören uppgav att detta var det som skulle bli utryckningsvägen.

En rad tjänstemän och politiker hävdade motsatsen och ansåg att det handlade om en tillfällig byggväg och den skulle tas bort senare. Bland annat Noll Lasse Andersson hävdade i en kommentar att det handlade om en byggväg och kommunen behövde inget tillstånd från Trafikverket för den.
Problemet var att där Trafikverket anvisat väg står det en transformatorstation och den måste flyttas, men trots att kommunen känt till detta faktum sedan i somras, så har kostnaden uppenbarligen inte funnits med i kalkylen och inte heller jobbet har funnits med i upphandlingen.
– Jag blir lite fundersam på hur de tänkt från början, de borde naturligtvis varit medvetna om detta och haft med det i upphandlingen.
– Vi litar på att de nu gör som de säger och att det endast handlar om en byggväg, även om det är väldigt olyckligt att ha den där, men vi kommer att hålla ögonen på dem, så de gör som vi säger, fortsätter Lena Olsson, handläggare på Trafikverket.

Blir det inte så kommer Trafikverket helt resolut att gräva av vägen och skicka räkningen till Vansbro kommun.
Detta ska vara kostnadsberäknat till mellan 100 000 och 150 000 kronor och dessa pengar vill kommunen hitta på något sätt i projektet. Det fanns tidigare uppgifter om att en flytt skulle dra med sig betydligt högre kostnader, siffrot på cirka en halv miljon har nämnts. Så istället för att lägga klinkers i vagnhallen, föreslås att det ska bli ett målat golv.
Att lägga klinker i hallen beräknas kosta 175 000 kronor och besparingen som skulle göras med färg är knappt 6 000 kronor. Enligt uppgift skulle klinkergolvet hålla betydligt längre och kräva minimalt underhåll, däremot målning behöver åtgärdas med jämna mellanrum.

Nu har Kommunpartiet och Wahan Harutun ställt en fråga till kommunalrådet och vill veta mer om detta. Bland annat den, enligt honom, fullständigt absurda besparingen på golv i vagnhallen vill han veta mer om.
– Det vore naturligtvis också intressant att få veta varför flytten av transformatorstationen inte funnits med, trots att kunskapen om detta funnits länge, säger Wahan Harutun.
På kommande kommunfullmäktige ska kommunalrådet svara på frågorna från Wahan Harutun.

Sven Thomsen/DT