Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kalle Anka ökar läsförståelsen

Sollerö skola vill öka läsglädjen och läsförståelsen bland eleverna.
Till sin hjälp använder de Kalle Anka.
– Barnen har älskat det här, säger Catarina Johansson, initiativtagare och lärare.

Det är kombinationen av text och bild som ska göra det lättare för barnen att ta till sig information. Därför har man i Sollerön låtit barnen kliva in i Ankeborg.

Men det hela började redan i maj när Catarina Johansson läste Lärarnas tidning. Hennes ögon fastnade för en artikel om hur man i vissa skolor jobbat med serier för att öka läsförståelsen hos barn.

Hon kunde inte släppa idén utan kontaktade sedan Egmont Kids Media som leder projektet. Därifrån har skolan fått seriealbum och lärarhandledning helt gratis.

När läsåret då började i augusti var det bara att sätta igång med serieskapandet och, i förlängningen, öka läsförståelsen.

– Vi började med att läsa serier. Vi tittade då på pratbubblor, på skiljetecken, dialoger, repliker och sedan lät vi dem läsa högt för varandra, säger Catarina Johansson.

Projektet i fråga vänder sig till elever i årskurs tre upp till årskurs sex. Eleverna har successivt fått avancera i serieskapandet under läsåret. De har fått lägga bilder i olika sekvenser, ändra i en serie och skriva egna serier med egen dialog.

– De har älskat det här. Det har verkligen varit en kanonbra grej, säger Catarina Johansson.

Här om dagen fick skolan också besök i samband med detta projekt. Johan Unenge, främst känd för serier såsom Eva & Adam och Berts dagbok, kom till Sollerön för att undervisa eleverna om serieskapandets magi.

– Sollerö skola har tagit emot många andraspråkselever, främst från Syrien, så det här hjälper dem också. Vi hade en kille från Nigeria här och det första han fastnade för var en Kalle Anka tidning och pocket. Det här är en väldigt bra väg in det svenska språket, säger Catarina Johansson.

Projektet är inte över utan det kommer att fortsätta, inte minst under bildlektionerna. Samtidigt betonar Catarina Johansson att de inte gör avkall på den vanliga undervisningen. Serierna är snarare ett komplement.

– Det här är väldigt viktigt. Det handlar om att förstå vad en text handlar, ta ut rätt begrepp och förmågan att sammanfatta en text. Det går helt enligt kursplanen i svenska och går att applicera på praktiskt taget alla ämnen. Du måste ju kunna förstå vad du läser.

Jonas Lidheimer, Egmont, var också med i Sollerön när författaren Johan Unenge var på besök.

– Det var så häftigt. En uppgift var att man skulle gissa vad som hände i nästa sekvens som Johan ritade. Då räcker en tjej upp handen först av alla och svarar, via sin tolk. Det var ett kvitto på att det verkligen fungerar, och talar för styrkan i bildmediet. De här barnen var verkligen med. Det finns en outnyttjad potential i serier och det har varit jätteroligt att se att det verkligen funkar, säger Johan Lidheimer.