Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kallurs prideflagga brändes – Justitiekanslern lägger ner fallet

Familjen Kallurs prideflagga brändes, Nordiska motståndsrörelsen tog på sig dådet och nu lägger justitiekanslern ner ärendet. Händelsen inträffade i april och ledde till en anmälan gällande hets mot folkgrupp.

Annons

Familjen Kallur hade hissat en prideflagga på tomten i Vikarbyn. En morgon upptäckte Martin Kallur att flaggan var borta. Någon hade firat ned den och klippt av linan i bägge ändarna.

– Den har hängt där hela tiden, konstaterade Martin Kallur när Dala-Demokraten träffade honom den 8 april.

Martin valde att anmäla händelsen i samband när nazistiska Nordiska motståndsrörelsen publicerade en bild på sin sajt med en brinnande prideflagga. I samband med publiceringen skrev NMR ""Kallurs pedofilvurmande flagga uppbränd" och skrev samtidigt att "nationalsocialistiska aktivister nu tar på sig dådet". Eftersom Martin Kallur är gay så blev dådet än mer kännbart.

LÄS MER: Martin Kallur efter nazistattacken: "Vi måste kämpa för hbtq-personers rättigheter"

Polisen rubricerade händelsen som hatbrott.

– Det är ju ett försök att tysta ner folk och det här med att ta på sig dådet liknar ju andra grupper som tar på sig olika dåd. Det är ju helt enkelt nazister som varit dit på natten och gjort det här, sa Kallur till tidningen i april.

Justitiekanslern, JK, låter dock meddela att de uttalanden nazistiska Nordiska motståndsrörelsen gjorde i samband med publiceringen av den brinnande prideflaggan gäller under tryck- och yttrandefrihetsgrundlagen.

JK skriver även i sitt beslut att NMR:s artikel på Nordfronts sajt måste anses ge uttryck för missaktning med anspelning på sexuell läggning och att alla nedsättande uttalanden inte är straffbara. JK bedömmer att artikeln inte kan medföra en fällande dom för hets mot folkgrupp och att en förundersökning därför inte ska inledas.