Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kammarrätten sänker Faluns mutbot

Kammarrätten i Sundsvall sänker de av förvaltningsrätten utdömda böterna för Falu kommuns brott mot upphandlingslagen i Peab-affären från tio till åtta miljoner.

– Domen har inte vunnit laga kraft vilket innebär att den kan överklagas, säger Johnny Gahnshag, ordförande i kommunstyrelsen i ett uttalande.

Konkurrensverket reagerade 2010 över förlängningen av kommunens avtal med Peab i samband med att det avslöjandes att bolaget bjudit tjänstemän på resor och evenemang samtidigt som ett gällande avtal förlängts utan upphandling. Konkurrensverket ansåg att maximalbeloppet tio miljoner skulle utdömas.
Utredningen av affärerna ledde till att flera tjänstemän fick lämna kommunen och har senare lett till åtal för mutbrott mot flera av dem. På motsvarande sätt har tjänstemän hos PEAB tvingas lämna sina tjänster och i något fall åtalats för bestickning.

Enligt kommunalrådet ska nu domen analyseras innan det fattas beslut om eventuellt överklagande. Eftersom nästa instans är Förvaltningsöverdomstolen krävs dock att kommunen hittar någon principiell fråga att föra fram för att få prövningstillstånd.

Gubb Jan Stigson
gubb-jan.stigson@daladem.se