Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kampen mot rebellerna i Mali

Gisslantagandet i Algeriet av ett antal västerlänningar har dominerat nyheterna de senaste dagarna. Gisslantagarna ställde först krav på Algeriet med frigivande av hundra fångar. Algeriet sa att landet inte förhandlar med terrorister, vilket landet ansåg att gisslantagarna var.

När några ur gisslan flydde och gisslantagare var på väg att lämna området anföll algeriska trupper. I samband med det dog flera av gisslantagarna och ur gisslan, dock ännu oklart hur många.
Gisslantagarna sades ha kopplingar till de så kallade rebeller som erövrat allt större område i norra Mali. Gisslantagarna sades vara på väg med gisslan, eller del av den, till Mali via Libyen för att eventuellt sälja gisslan till rebellerna.

Eftersom det rör sig om löst sammansatta grupper är det svårt att ge dem enhetliga namn och karaktärer.
Men rebellerna i Mali skulle ha fått ett bra verktyg för påtryckning på internationella opinionen om de hade kommit i besittning av ett antal västerlänningar som gisslan. Islamistrebellerna kallas de i medierna på nyhetsplats.

Rebellerna i Mali var under framryckning mot huvudstaden Bamako i Mali när Frankrike för ett antal dagar sedan ingrep med styrkor och flyg för att stoppa offensiven. Med hjälp av särskilt sitt flyg lyckades Frankrike med det, trots att antalet franska soldater inte var så många, om än troligen av högt stridsvärde (elitsoldater).
Frågan är om gisslantagarna och deras ledare redan hade en plan för att ta gisslan och satte den i verket när Frankrike attackerade rebellerna i Mali.
Frankrike är en av de mellanstora stormakterna, liksom Storbritannien, vid sidan av USA, Ryssland och Kina. Frankrike är ett av få länder som kan göra militära aktioner av det slag vi ser nu i Mali.
Stora delar av norra Afrika hör till en fransk intressesfär eftersom de varit franska kolonier och har en samhörighet med Frankrike, om än lös.

Samtidigt är Frankrike en del av EU. (Fredsprojektet) EU sades vara utan militära dimensioner när Sverige gick med i unionen. Men EU har sedan dess utvecklat en militär dimension. Frankrike gör dock aktionen i Mali utanför den dimensionen.
Man kan förstå att Frankrike anser sig ha strategiska, och andra, intressen i norra Afrika och ett land som Mali.
Kanske drar även Frankrike, med militära aktionen i Mali, sitt strå till stacken åt USA i kampen mot terrorismen och al-Qaida.

Slutligen kan man konstatera att Frankrike, som exempelvis motsätter sig en minskning av det jordbruksstöd som utgör en stor del av budgeten i EU, har råd att bedriva krigföring av ett slag som bara stormakten USA och ett par, tre länder till i världen klarar av.

Robert Sundberg
robert.sundberg@daladem.se