Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kan bli ”Årets integrationssatsning”

Först fick Eva Långberg, ABF Dala Finnmark, veta att det närmare tre år långa integrationsprojektet Bröd i Bergslagen är en av de nominerade pristagarna på Landsbygdsgalan 2013.
– Och dagen efter kom beskedet från Leader Bergslagen att jag ska förbereda ett tacktal.

Även om Eva Långberg har varit projektledare och drivande kraft i det projekt som omfattat 30 invandrarkvinnor, inklusive en del män och ett antal svenska ledare så var hennes första reaktion ”hjälp, jag gömmer mig i garderoben...”.
Att hamna i rampljuset och sitta vid honnörsbordet på Berns Salonger i Stockholm var nämligen ingenting hon räknat med när projektet startade våren 2010.

Men framgång föder som bekant framgång. Självfallet kommer Eva Långberg att greja både tacktal, festkläder och allt vad nu Landsbygdsnätverkets gala tisdagen den 26 november innebär.
Om Länsstyrelsen Dalarnas och Leader Bergslagens nominering av projektet sedan innebär att Eva Långberg och ABF-kollegan Birgitta Berg tilldelas priset, Ullbaggen, i kategorin ”Årets integrationssatsning på landsbygden” av landsbygdsminister Eskil Erlandsson (C) återstår att se.
För Eva Långberg spelar det nu ingen roll om man inte får med sig ”baggen” hem eller inte.

– Nej, ska jag vara riktigt ärlig så tycker jag att nomineringen i sig är ett tillräckligt erkännande för vårt projekt.
Att Bröd i Bergslagen varit ett framgångsrikt projekt råder det i alla fall ingen tvekan om. Brödbakning i gamla bakugnar har varit den gemensamma nämnaren som resulterat i att ett stort antal människor med invandrarbakgrund lyckats bli en del av det svenska samhället och börjat prata svenska med nyvunna vänner.
Utöver det har projektet mynnat ut i en konkret affärsidé, där bröd tillagat med såväl utländska som gamla svenska recept är produkten.
– Det har alltså inte ”bara” varit ett integrationsprojekt, utan vi har även inventerat många gamla vedeldade bakugnar inom Ekomuseum Bergslagens område, som innefattar både Västmanlands och Örebro län, påpekar Eva Långberg.
De övriga två projekt som nominerats i samma kategori är ”Din bror” som pågått i Hässleholms och Perstorps kommuner i Skåne, samt projektet ”Provinsmat” i Stockholm som resulterat i både cateringföretag och kaférörelse.

Harri Sternljung/DT