Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kan bli svart på sista raden

Förra året var det återbetalning av försäkringspengar som räddade kommunens ekonomi. Nu ser det ut som det kan bli samma sak i år, kommunen räknar med att få tillbaka 7,5 miljoner kronor från AFA.
– Det var inget vi räknat med, men naturligtvis bra, säger Catarina Willman, ekonomichef.

Kommunens ekonomiavdelning jobbar just nu med att ta fram ett delårsbokslut och det är inte klart för att presenteras. Däremot har de gjort en prognos för hur det ser ut på helårsbasis. Inför verksamhetsåret skulle kommunstyrelsen anpassa sina kostnader med 9,9 miljoner kronor, eller mer konkret, de skulle helt enkelt spara 9,9 miljoner kronor under året. Nu har detta inte gått så där riktigt som planerat, i prognosen har de ett underskott på 12,5 miljoner kronor, inklusive anpassningskravet.

Att kommunen beslutade om ett anpassningskrav var helt enkelt för att kunna presentera en budget som skulle vara i balans, trots att den egentligen inte var det.
Nu ser det likväl ut att gå vägen med kommunens ekonomi i år igen. Prognosen pekar mot ett minus på 63000 kronor för hela året och det är att betrakta som felräkningspengar.
– Det är främst på finansieringssidan som vi har stora plus, som väger upp de underskott som finns i verksamheterna och det stora är att vi får tillbaka pengar från försäkringsbolaget AFA, berättar Catarina Willman.

Annat som har en positiv effekt på kommunens ekonomi är att skatteintäkterna har ökat något och beräknas ge knappt två miljoner kronor extra till den kommunala kassan.
– Dessutom ger det nya avtalet med Rindi ett överskott på cirka en halv miljon kronor, tidigare var det ett underskott på cirka två miljoner kronor, men det handlar mest om en bokföringsteknisk sak. poängterar Willman.
Sammantaget är det en ganska positiv prognos som nu presenteras, men fortfarande är det lång väg innan kommunen kan presentera en ekonomi i balans utan att det tillkommer extrapengar.
– Vi måste få balans på ekonomin så vi kan komma i gång och investera igen, dels är det stora behov och dels för att ekonomin inte ska urholka soliditeten, konstaterar Willman.

Just nu investerar kommunen cirka 15 miljoner kronor om året och det i en tid när det finns mycket stora behov.
– Myrbacka skola och brandstationen drar sammantaget cirka 60 miljoner kronor, vilket innebär att det är vad vi kan investera under sammantaget fyra år, allt annat får stå tillbaka, säger Catarina Willman.
– Visst vore det trevligt om vi även i år kunde få svarta siffror på sista raden i bokslutet, summerar ekonomichefen.

Sven Thomsen/DT