Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kan styra själva

Kyrkovalet i Järna församling, med Äppelbo och Nås blev en stor framgång för POSK, politisk obundna i Svenska kyrkan. De fick över 50 procent av rösterna och har därmed egen majoritet i kyrkofullmäktige.
– Jag ser det som en signal om att väljarna är nöjda med det arbete vi gjort, säger Marja Kilpiö, POSK.

Inför årets kyrkoval hade POSK sju ledamöter i kyrkofullmäktige, socialdemokraterna sju och centern ­hade fem ledamöter. Som ordförande i kyrkorådet ­valdes förra gången Marja Kilpiö.
Nu har POSK stärkt sin roll i kyrkofullmäktige och det ser hon flera förklaringar till.
– Dels har vi fått in flera kandidater som hör hemma i Äppelbo, vilket vi inte ­hade tidigare och dessutom tror jag att vi uppenbarligen har gjort ett bra jobb och därför ger väljarna sitt stöd till oss, säger Marja Kilpiö.

Hon betonar att det varit stor enighet inom församlingen om vad som ska ­göras och vad som inte ska göras, det råder ingen större motsättning mellan de olika partierna och grupperna som styr församlingen. I valet till kyrkofullmäktige var det endast ett valdeltagande på 16 procent, vilket är 1,1 procent mindre än ­förra valet.
– Det kanske är lite det som präglar det förhållandevis låga valdeltagandet, ”hälsan tiger still”, folk är nöjda med vad vi gör.

POSK gick från sju mandat till tio och socialdemokraterna från sju till sex mandat och centerpartiet tappade två av fem mandat.
Men det har varit väldigt jämnt mellan partierna, POSK har endast tre röster mer än socialdemokraterna och centern tillsammans.
Uwe Wiegel, centerpartiet, tror att de kan söka förklaringen i tappet till att de förlorat flera som kandiderat för dem från förra valet.

– Jag tror också att den debatt som varit om att kyrkan ska styras utan partipolitik till viss del missgynnat oss och gett POSK en del extra röster, säger Uwe Wiegel.
– Dessutom har POSK lyckats locka med folk som har sina rötter i Äppelbo och det kan ha gett en del extra röster.
Han är övertygad precis som Marja Kilpiö att detta valresultat inte kommer att innebära några stora förändringar.

– Vi har tre viktiga verksamheter, det är gudstjänster, utbildning och diakoni, dessutom har vi ett uppdrag att förvalta en rad fastig­heter och det är också det som tar den största delen av församlingens ekonomi, konstaterar Marja Kilpiö.
För att minska trycket mot ekonomin och för att få mer pengar till verksamheten, så kommer församlingen att sälja en rad fastigheter som inte behövs.
– Men vi kommer att ha kvar kyrkorna om folk fortsätter tillhöra kyrkan, säger Kilpiö.

Sven Thomsen/DT