Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kan vara ett stort misstag att terrorstämpla Hizbollah

EU:s utrikesministrar har nu tydligen beslutat att terrorstämpla den militära grenen av Hizbollah, den politiska organisation som bildades 1982 i Libanon när Israel angrep landet och släppte loss ett av helvetena på jorden. Carl Bildt – alltså Sverige – är med på terrorstämplingen. Argumentet är att den militära grenen planerat och genomfört terrordåd på europeisk mark.

Det är sant. Och det måste fördömas med all kraft. Men hur den militära och den politiska grenen av denna shia-muslimska rörelse ska kunna separeras med ett enkelt penndrag är dock oklart. Och att terrorstämpla är en ytterst tveksam strategi.

Risken är överhängande att konflikterna i regionen laddas upp än mer av detta. Inbördeskriget i Syrien pågår tyvärr redan delvis på libanesisk mark och Hizbollah har som bekant deltagit i strider på diktatorn Assads sida. Israels agerande gentemot det palestinska folket upplevs redan ofta som en form av statsterrorism men Israels status i världssamfundet garanteras evigt av USA.

En gång i tiden stämplades Nelson Mandela som terrorist. Kurdiska kämpar för frihet har terrorstämplats och inte sällan är det stormakters intressen som ligger bakom. Så är det givetvis även i fallet med terrorstämpling av Hizbollahs militära gren, hur mycket man än måste fördöma terrordåd som den begått.

Socialdemokratin har ofta valt att samtala med eller stödja organisationer som terrorstämplats av andra; det gäller PLO en gång i tiden, liksom ANC. När Mona Sahlin var s-ordförande ville hon inleda samtal med det terrorstämplade Hamas eftersom hon – med rätta – menade att Hamas både var en del av problemet och en del av lösningen. Det gäller även Hizbollah. Varje samtal med organisationen kommer att försvåras efter en terrorstämpling och vad det i praktiken betyder är ökad risk för spänningar och än mer våld i regionen.

Göran Greider
goran.greider@daladem.se